Wall Street pao zbog bojazni od povećanja kamata

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, jer su bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada povećali mogućnost podizanja kamata Feda polovinom godine, a ulagače zabrinjava i neizvjesnost u vezi Grčke.

Dow Jones oslabio je 60 bodova ili 0,34 posto, na 17.824 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 2.055 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 4.744 boda.

U januaru je u SAD-u otvoreno 257 hiljada novih radnih mjesta, oko 20 hiljada više nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti porasla s 5,6 na 5,7 posto.

Ti podaci pokazuju da se američko tržište rada i dalje snažno oporavlja, pa su cijene dionica u prvi mah porasle. Međutim, kako je u januaru zaposlenost porasla za više od 200 hiljada već 11. mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od 1994. godine, kasnije su ti podaci izazvali bojazan od povećanja kamata Feda već polovinom godine, pa su cijene dionica pale.

“Nakon snažnijih nego što se očekivalo podataka, razvila se rasprava hoće li Fed reagovati prije nego što se mislilo. Stoga su cijene dionica u finansijskom sektoru porasle, dok su sektori osjetljivi na kretanje kamata oslabili”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Cijene dionica u finansijskom sektoru porasle su jučer 0,7 posto, dok su cijene u sektoru komunalnih usluga, koje inače rastu dok su kamate niske, pale više od 4 posto.

Negativnom raspoloženju doprinijeli su i “pregovori u vezi grčkog duga koji su pritisnuli tržište poslijepodne”, kaže Hellwig.

Ministri finansija eurozone sastaće se 11. februara, a tada bi im grčki predstavnici trebalo da objasne kako žele postići veću finansijsku nezavisnost. Najkasnije do 16. februara Grčka bi trebala da  zatraži produženje međunarodnog programa pomoći, ili će se suočiti s mogućim nedostatkom sredstava za isplatu kreditora.

Dužnosnici eurozone spremni su da pomognu Atini, ali i dalje inzistiraju na reformama, koje nova grčka vlada pod vodstvom Syrize želi izbjeći.

Uprkos jučerašnjem padu cijena dionica, u cijeloj prošloj nedelji Dow Jones skočio je 3,8 posto, što je njegov najveći nedeljni skok od januara 2013. godine. S&P 500 porastao je istovemeno 3, a Nasdaq indeks 2,4 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *