Radoholičari su opasniji od neradnika

Dodajte komentar

Radoholičari su štetniji po firme nego zaposleni koji izostaju s posla, tvrde francuski analitičari. Analitičari to obrazlažu da su skriveni troškovi zbog pretjeranog ostajanja na poslu, koji dovode do povreda na radu i psihičke nestabilnosti, daleko veći nego u slučaju odsustva.

“Bolest” savremenog društva, zavisnost od posla koja se obično vezivala za Japanace, proširila se i na evropski kontinent posebno u vrijeme posljednje finasijske krize koja je počela 2008, kada su zaposleni zbog straha od gubitka posla ostajali i po 12 i više sati na poslu, piše list Figaro.

Francuski analitičar Matje Poaro, osnivač konsultantske kuće Midori Konsalting, navodi da je 2012. godine u Francuskoj 4,53 odsto zaposlenih izostalo sa posla, dok je stopa onih koji su prekovremeno radili daleko veća, i iznosi između 6,34 do devet odsto.

Ovaj francuski stručnjak za kvalitet života na radu procjenjuje da skriveni troškovi zbog preteranog ostajanja na poslu, koji dovode do povreda na radu i psihičke nestabilnosti, Francusku godišnje koštaju između 14 i 25 milijadi eura, dok izostanci sa posla koštaju u prosjeku oko devet milijadi eura.

U Španiji više od 12 odsto populacije pati od radoholizma, a osam odsto zaposlenih radi više od 12 sati dnevno.

Svaki sedmi zaposleni Švajcarac pati od depresije usred premora na poslu, prenosi Figaro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *