Slovenačka “loša banka” prodaje 670 miliona eura preuzetih bankarskih potraživanja

Dodajte komentar

Slovenačka “loša banka” objavila je poziv investitorima da u sljedeće dvije nedelje predajom neobvezujućih ponuda izraze svoj interes za otkup njenih potraživanja prema sloenačkim poduzećima, u ukupnom iznosu 670 milionaeura, kojima upravlja.

Riječ je o bankarskim potraživanjima prema 23 poduzeća, od kojih su neka u stečaju ili postupku stečaja ili prestrukturiranja, dok neke država želi da proda. Među njima su najveća potraživanja banaka prema telekomunikacionom operateru T-2 u iznosu 120 miliona eura, ali se prodaju i potraživanja prema avio kompaniji Adria Airways, Pivovarni Laško (PL), Aeru Celje itd.

Prodaju se potraživanja koja banke nisu mogle da naplate, a nastala su u vrijeme ekspanzivne kreditne politike banaka pred nastup finansijske krize. Nakon toga su prebačena na posebnu državnu ustanovu, “lošu banku”, u postupku sanacije bankarskog sistema.

Potraživanja kojima upravlja “loša banka” trebalo bi da se, uz cijenu manju od nominalne, postupno prodaju privatnim investitorima kako bi država vratila dio sredstava koja je uložila u sanaciju banaka.

Poslovni list “Finance” tvrdi da bi bilo bolje da se potraživanja prodaju po nižoj cijeni dobrim investitorima nego da se odugovlačenjem prodaje otvori prostor za “špekulativni” i “klijentelistički” kapital.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *