Klijenti banaka ogorčeni: Hipoteka se briše tek kad notar uzme 48 eura

Dodajte komentar

Crnogorske banke od svojih korisnika kriju da korisnici kredita rješenje o izmirenju duga ne mogu da dobiju bez potvrde notara, za koju moraju da izdvoje od 35 do 48 eura! Izmirenje svih rata i potraživanja, prema novom pravilniku, ne vrijedi ništa ako poslednju riječ o tome nije dao notar, što je Informeru CG potvrđeno u bankama, udruženju za zaštitu potrošača, ali i u Notarskoj komori CG.

Pažnju na ovaj skriveni namet redakciji Informera CG skrenuli su korisnici kredita, koji su ogorčeni zbog ovog novog i, kako kažu, najpodmuklijeg udara na njihov džep. Našem listu prethodnih dana obratilo se nekoliko korisnika kredita koji su otplatili kredit, ali ne mogu da se riješe hipoteke.

Kriju od klijenata

Oni tvrde da im niko nije ukazao na to kada su dizali kredit. Sagovornik Informera CG iz Bijelog Polja, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da mu ne bi padalo na pamet da stavlja kuću pod hipoteku da je znao da pored svih ostalih dažbina mora da plaća i „notarov pečat”.

“Ovo je bruka! Malo li je što sam otplatio kredit sa onako visokom kamatom, još moram notara da čašćavam 50 eura. Ovoga nigdje nema. Gdje je država da spriječi tu bruku? Nikoga ne zanimaju muke građana. A najgore od svega je što mi ovo niko nije pominjao kada sam stavljao kuću pod hipoteku”, ogorčen je sagovornik Informera.

Sosijete ženeral Montenegro banka potvrđuje da je nova praksa zaživjela krajem prošle godine.

– Brisanje hipoteka i fiducija, shodno Zakonu o obligacionom odnosu, obavlja se na osnovu notarskog zapisa, zaključenog između hipotekarnog povjerioca i hipotekarnog dužnika. Ova praksa je počela da se primjenjuje od 18. 12. 2014. godine, odnosno od dana prijema zvaničnog obavještenja Uprave za nekretnine, kaže Vesna Vuković iz PR službe SGME banke.

Nedopustiva praksa

Direktorka Centra za zaštitu potrošača CEZAP Olga Nikčević kaže daje ovaj namet samo jedan u nizu primjera nedopustivog profitiranja na muci građana.

– Naplaćuju sve što im padne na pamet, a naš siromašni narod na sve pristaje iz nužde. Znamo da su kamate kod naših banaka od devet do 14 odsto, a svuda u svijetu od jedan do tri odsto. Sada ni to nije dovoljan profit. Ponovo se udara na džep građana, ovog puta preko notara, a u našoj državi nema nikoga da to spriječi. Ovo je nedopustivo i hitno bi trebalo spriječiti ovu praksu, poručuje Nikčevićeva.

Notari trljaju ruke

Notarska komora Crne Gore, čiji je predsjednik Branislav Vukićević, tvrdi da je ovo rješenje i ranije postojalo u zakonu, ali da je tek krajem prošle godine počelo s primjenom. Riječ je o potvrdi privatne isprave. Ako banka u potpunosti izradi tu potvrdu onako kako bi je notar napravio, onda je nosi notaru na ovjeravanje i u tom slučaju to košta 35 eura. U slučaju da notar sastavlja tu ispravu, u prisustvu ovlašćenog lica iz banke, ta potvrda iznosi 47,6 eura, objašnjavaju u Notarskoj komori.

INFORMER CG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *