U Srbiji mjere javni dug u sekundama

Dodajte komentar

Institut za industrijske odnose pokrenuo je u okviru svog web portala stranicu ,,Sat javnog duga“, na kojoj će građani moći da prate rast javnog duga Srbije.

Podaci pokazuju da se javni dug Republike Srbije uvećava 92 eura svake sekunde, oko 330.000 eura na sat ili oko 7.965.000 eura dnevno, navodi se u saopštenju Instituta.

Proračun je rađen na osnovu podataka o visini javnog duga Ministarstva finansija na dan 30.11.2014, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosječne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrijednosti.

“Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj državnoj potrošnji”, piše u saopštenju.

Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije (Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savjet) i primjene mjera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtjevima za postavljanje sata javnog duga na nekoj od državnih institucija, dodaje se.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *