Ovo je najsrećniji čovjek na svetu

Dodajte komentar

Francuski budistički monarh koji trenutno živi u manastiru Shechen Tennyi Dargyeling, u Nepalu, javnosti je poznat kao najsrećniji čovjek na svijetu. On kaže da se sreća, emotivni balans, saosjećanje i altruizam uče i razvijaju, baš kao i sve druge vještine.

Ovu titulu, Matthieu Ricard je zaslužio 2009. godine, kada je neurolog Richard Davidson na Univerzitetu Wisconsin, priključio 256 senzora na glavu monarha, u okviru tada prvih istraživanja neuroplastičnosti ljudskog mozga (sposobnosti za promjenu). Pored Ricarda, učestvovalo je još na stotine drugih praktičara meditacije, a dobijeni rezultati su bili nevjerovatni.

Tokom meditacije saosjećanja, Ricardov mozak je proizveo, nikada do tada zabeležen, nivo gama talasa, povezanih sa sviješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem. Primijećena je i ekstremna aktivnost levog prefrontalnog korteksa, dela mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

A šta je, sada već, slavni budista koji posjeduje diplomu doktora u oblasti ćelijske genetike, rekao o meditaciji: „Meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, ona mijenja vaš mozak i samim tim mijenja vas“. Vjeruje da meditacija, mijenjajući vaš mozak, može pojačati sreću isto kao što dizanje tegova pojačava tonus mišića.

Ovdje možete pogledati video o Matthieu Ricardu:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *