U Srbiji protesti zbog kredita u “švajcarcima”

Dodajte komentar

Građani koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima protestovali su ispred Narodne banke Srbije. Oni su pozvali nadležne da im pomognu u otplati zaduženja i da pronađu sistemsko rješenje.

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”, koje je organizovalo protest, predalo je listu zahtjeva NBS i Ministarstvu finansija, a jedan od zahtijeva je sistemsko rješenje za kredite u francima po kome bi se mjesečne rate i glavnica sveli na realan nivo.

“NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje građane od štetnih i zelenaških ugovora”, ocijenila je “Efektiva”.

Predsjednik tog Udruženja Dejan Gavrilović rekao je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslijediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.

Gavrilović je rekao da su zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice ugrožene, dodajući da je potrebno sistemsko rješenje, a ne pojedinačni razgovori između klijenata i banke.

Prema njegovim riječima, Udruženje se ne slaže ni sa mogućim rješenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to, kako je rekao, značilo da ove kredite otplaćuju naša djeca i unuci.

Gavrilović je rekao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka koji je planiran za ponedjeljak prisustvovati i predstavnici građana. Protest je trajao oko sat vremena ispred zgrade centralne banke na beogradskom Trgu Slavija, a okupljeni su uzvikivali parole i prozivali nadležne.

U Srbiji ima oko 21.500 kredita u švajcarskim francima.

 

B92

Foto: Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *