Premija Vienna Insurance Groupa blago pala u 2014.

Dodajte komentar

Austrijski osiguravač Vienna Insurance Group (VIG) u utorak je izvijestio da mu je ukupna zaračunata premija u prošloj godini tek neznatno smanjena uprkos nepovoljnom uticaju valutnih kurseva. Bruto zaračunata premija u 2014. godini iznosila je 9,37 milijardi eura i bila je za 0,1 posto manja u usporedbi s godinom ranije, objavila je grupacija.

Pritom su premije u segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda smanjene 1,3 posto, na 4,72 milijardi eura, što se prije svega pripisuje nepovoljnom uticaju valutnih kurseva. Premije u segmentu zdravstvenog osiguranja iznosile su 386 miliona eura i bile su za 2,9 posto manje u poređenju s godinom ranije, pokazao je poslovni izvještaj.

Rast premije zabilježen je pak u segmentu životnog osiguranja, i to za 1,4 posto, na 4,27 milijardi eura, čemu je prije svega doprinijela skupina “preostalih tržišta”, koja uključuje Gruziju, Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Bosnu.

Temeljni rast, ako se izuzmu posebni činioci, iznosio je u 2014. godini 2,6 posto, navodi se dalje u saopštenju.

U VIG-u pritom ističu da su podaci o rastu poslovanja u 2014. godini istakli prilike koje nudi poslovanje u matičnoj Austriji i u središnjoj i istočnoj Evropi uprkos otežanom tržišnom okruženju. “VIG je povećao prednost u odnosu na konkurenciju, s tržišnim udjelom od oko 20 posto na bazičnim tržištima”, dodaje se u saopštenju.

Među ograncima izdvajaju Rumuniju u kojoj su preduzete mjere počele donositi rezultate. “Iako je tržišno okruženje i dalje otežano u Rumuniji, mjere koje smo tamo preduzeli počele su donositi rezultate. Prvi put u više godina segment osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda pokazao je blago povećanje, od 0,3 posto, iskazano u lokalnoj valuti”, stoji u saopštenju austrijskog osiguravača.

Osvrnuli su se i na poslovanje u Ukrajini, gdje su, uprkos tamošnjim sukobima, četiri VIG-ova ogranka zabilježila skok premija za gotovo 16 posto, iskazano u lokalnoj valuti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *