Slovenija će do 2019. privatizovati skoro sve banke

Dodajte komentar

Slovenija će u idućih pet godina privatizirati svoje banke koje su u državnom vlasništvu, pri čemu će 25 posto dionica zadržati samo u najvećoj, Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), predviđa još neobjavljeni dokument o strategiji upravljanja državnom imovinom, navodi ljubljansko “Delo”.

Javnosti još nedostupan plan nalazi se u završnoj fazi usklađivanja triju koalicionih stranaka koje sastavljaju vladu premijera Mire Cerara, a jedan od glavnih ciljeva tog dokumenta je povlačenje države iz bankarskog sektora i njegova konsolidacija.

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), za koju se već traži novi vlasnik, trebala bi biti prodata u cijelosti najkasnije do kraja 2016., a isto bi se do kraja 2019. trebalo dogoditi s Abankom i Bankom Celje.

Nova Ljubljanska banka (NLB) bila bi parivatizovana do kraja 2017., izdavanjem novih dionica, nakon čega bi država zadržala samo nešto više 25 posto udjela u najvećoj banci. Slovenačke banke, nakon više godina gubitaka, od prošle godine bilježe dobit, nakon što ih je država dokapitalizovala s više od tri milijarde eura i njihove loše plasmane prebacila na “lošu banku”.

No, obećala je Briselu da će banke privatizovati kako se dokapitalizacija ne bi tretirala kao nedopuštena pomoć države koju treba vratiti u proračun. Ukupna nominalna vrijednost države i njenih fondova u kompanijama i bankama procjenjuje se na oko 12 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *