Kineski juan peta valuta u svijetu

Dodajte komentar

Kineski juan postao je peta najčešće upotrebljavana valuta u globalnim transakcijama, a njegova prekogranična upotreba više je nego udvostručena u 2014.

Ovo pokazuju podaci Udruženja za svjetsku međubankarsku finansijsku komunikaciju (SWIFT).

Podaci dolaze u vrijeme kada Kina pokušava da promoviše juan kao međunarodnu valutu u skladu sa svojom pozicijom druge po veličini svjetske ekonomije, istovremeno pokušavajući da zadrži strogu kontrolu nad valutom, prenosi agencija Frans pres.

Juan ili renminbi (RMB), koji je doskoro bio sedma svjetska valuta, prestigao je kanadski i australijski dolar i posato peta najčešće upotrebljavana valuta u svjetskim transakcijama, navodi SWIFT.

Udio juana u ukupnim globalnim plaćanjima je u decembru dostigao novi rekord od 2,17 odsto, približivši se japanskom jenu koji čini 2,69 odsto svjetskih plaćanja, dodaje udruženje.

Plaćanja u juanima su prošle godine porasla 102 odsto, u odnosu na ukupan rast plaćanja u svim svjetskim valutama od 4,4 odsto. Neki analitičari predviđaju da će juan jednog dana biti konkurentan dolaru na međunarodnom tržištu.

Dolar je najčešće upotrebljavana valuta u svjetskim plaćanjima sa udjelom od 44,64 odsto iz prošlog mjeseca, slijedi ga euro sa 28,3 odsto, a zatim funta sa 7,92 odsto,  i japanski jen sa 2,69 odsto svjetskih plaćanja, navodi SWIFT.

Kina ima klirinške aranžmane u juanima sa deset država i regiona i sporazume o valutnoj razmjeni sa 28 centralnih banaka svijeta, od kojih je posljednji potpisan sa švajcarskom centralnom bankom.

Narodna banka Srbije je 12. januara takođe uvela kineski juan na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu i na kursnoj listi je zaveden pod nazivom “kineski juan renminbi”. Kineska valuta ima slovnu oznaku CNY i numeričku 156.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *