Uskoro jedinstvena putarina u EU?

Dodajte komentar

Na autoputevima u Evropskoj uniji mogla bi se uvesti jedinstvena putarina, čime bi bio uklonjen preteći sukob zbog uvođenja istih u Njemačkoj, saopšteno je nakon susreta evropskog povjerenika za saobraćaj Violete Bulc s njemačkim ministrom saobraćaja Alexandrom Dobrindtom u Berlinu.

Bulc je u zajedničkom saopštenju nakon susreta s Dobrintom naglasila kako je moguće rješenje problema koje će biti “prihvatljivo i iz evropske perspektive”. Istovremeno je naglasila da će konačna odluka biti donesena tak kada njemačka vlada predstavi konačnu verziju zakona o naplati putarina,što se očekuje početkom marta.

“Na dobrom smo putu”, saopštio je Dobrindt nakon susreta te je naglasio da je nacrt zakona “u međuvremenu” potpuno u skladu EU pravilima.

Neke članice Evropske unije prebacuju Njemačkoj diskriminaciju stranih vozača. Njemački zakon doduše predviđa plaćanja vinjeta za autoputeve za sve vozače. Ali vlasnicima automobila registrovanih u Njemačkoj iznos za putarine kompenzovao bi se smanjenjem poreza na motorna vozila, što se u Briselu doživljava kao diskriminacija vozača iz ostalih članica EU.

Bulc je prije toga u razgovoru za dnevnik “Die Welt” iznijela mogućnost uvođenja jedinstvene putarine za autoputeve na području Evropske unije.

“Mislim da je smisleno da srednjoročno poradimo na sistemu za teretna i lična vozila koji bi omogućio jedinstvenu naplatu putarina na području cijele Evropske unije”,rekla je Bulc.

Visina putarine ravnala bi se prema broju pređenih kilometara a sredstva od putarina bi se shodno korišćenju puteva raspoređivala po zemljama članicama, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *