Dobit Applea rekordnih 18 milijardi dolara

Dodajte komentar

Čista dobit Applea dostigla je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 18 milijardi dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu, a zahvaljuje se snažnoj prodaji iPhonea u blagdanskoj sezoni i 70-postotnom rastu prodaje u Kini.

Poslovni izvještaj, objavljeno u utorak, pokazuje da je u proteklom kvartalu Apple prodao 74,5 miliona iPhonea, dok su analitičari očekivali prodaju manje od 70 milion.

Pritom je najviše, čak 70 posto, porasla prodaja iPhonea u Kini, pa je tamošnje tržište postalo najvažnije Appleovo tržište nakon američkog. To se zahvaljuje lanjskom ugovoru o prodaji između Applea i China Mobilea.

Zahvaljujući tome, prihodi Applea dostigli su u proteklom tromjesečju 74,6 milijardi dolara, znatno više od očekivanih 68 milijardi i čak 29 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Čista dobit kompanije dostigla je 18,02 milijarde dolara, što je najveća kvartalna dobit koju je ostvarila neka svjetska kompanija uvrštena na berzu. U istom razdoblju godinu dana prije dobit Applea iznosila je 13 milijardi dolara.

Zahvaljujući snažnom rastu dobiti, gotovina na računima Applea dostigla je rekordnih 178 milijardi dolara, dovoljno za kupovinu, na primjer , IBM-a.

Međutim, dok prodaja iPhonea snažno raste, prodaja iPad tableta pala je u prošloj godini 18 posto u odnosu na prethodnu godinu. Posljedica je to povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacionom sistemu.

U tekućem tromjesečju poslovodstvo Applea očekuje prihode između 52 i 55 milijardi dolara, no upozorava na teškoće koje kompaniji predstavlja snažno jačanje dolara posljednjih mjeseci.

Cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasla je nakon objave poslovnog izvještaja više od 5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *