Bankari hoće da srežu otpremnine

Dodajte komentar

Unija poslodavaca Crne Gore prihvatila je inicijativu Udruženja banaka i raskinula granski kolektivni ugovor sa Sindikatom banaka, čime se prava zaposlenih u ovoj oblasti jednostavno rečeno „desetkuju“otpremnine su duplo smanjene, zimnica tri puta i uslovno data, obračun na startne zarade je znatno smanjen…

Informaciju o raskidu granskog kolektivnog ugovora u djelatnosti koja zapošljava više od dvije hiljade radnika, po tvrdili su juče Pobjedi iz Unije poslodavaca.

Neuspjeh

Upravni odbor Unije poslodavaca je, nakon skoro dvije godine neuspjelih pregovora, prihvatio inicijativu oz ovog sektora o raskidu granskog kolektivnog ugovora kazala je Pobjedi šefica piara i marketinga Unije poslodavaca Zvezdana Oluić.

Sindikat banaka još nije dobio zvaničnu informaciju Unije poslodavaca o raskidu granskog kolektivnog ugovora na inicijativu Udruženja banaka, ali se to, kako je kazala predsjednica Sindikata banaka pri Uniji slobodnih sindikata Lidija Pejović, očekivalo.

Ona kaže da je granski kolektivni ugovor povuklo, odnosno otkazalo Udruženje banaka koje je prije dva mjeseca na sjednici donijelo odluku o tome.

Pregovarali smo neuspješno od marta 2013. Pregovori nijesu vođeni u duhu dobrog socijalnog dijaloga, jer se nije radilo o usaglašavanju odredbi postojećeg granskog kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, već se na startu iskristalisala jasna namjera poslodavca (bankara) da u krajnjem ukine ili drastično umanje sva prava zaposlenih. Sindikat nije prihvatio nova rješenja koja bukvalno desetkuju prava zaposlenih, već smo tražili odgovor zašto to rade s obzirom da sve banke posluju sa dobitkom. Postavili smo pitanje zbog čega u najprofitabilnoj djelatnosti traže ukidanje ili drastično smanjenje svih prava zaposlenih kaže Pejović.

Ona podsjeća da su banke u vrijeme sklapanja kolektivnog ugovora 2004. godine, i sa izmjenama i dopunama 2009. imale mnogo manje dobiti nego danas.

– Kolektivni ugovor koji je tada koncipiran i važio sve ove godine sada bankari ukidaju ili smanjuju na šta Sindikat ne može da pristane. Mi smo pitali Udruženje banaka, ali nikada nijesmo dobili odgovor zašto se sada smanjuju prava radnika kada banke imaju profit. Umjesto odgovora, Sindikat je dobio ultimativnu posljednju ponudu u kojoj i ono što je ispregovarano nije ispoštovano kaže Pejović kvalifikujući ponudu Udruženja banaka kao nepristojnu.

Svršen čin

Naši poslodavci, odnosno bankari su, ocjenjuje ona, pokazali jasnu namjeru da sva davanja drastično umanje.

– Jednostavno, pokazali su snagu kapitala u odnosu na prava radnika. Demonstrirali su silu po principu uzmi ili ostavi. U takvoj situaciji ne možemo govoriti o socijalnom dijalogu. On ne postoji u situaciji kada se druga strana dovede pred svršen čin uzmite mrvice ili ostavite. E, mi smo ovoga puta odlučili da ne uzmemo mrvice, jer nema razloga za takvo umanjenje prava radnika. Naprotiv, banke dobro posluju objašnjava Pejović koja smatra da je sada stanje takvo da bi se moglo razgovarati o povećanju prava radnika, a ne o njihovom umanjenju.

Unija poslodavaca je, kaže ona, običan medijator između sindikata i poslodavaca bankara.

– Oni očigledno nemaju ovlašćenja da mogu da pregovaraju sa nama i da to što dogovorimo i ostane kaže Pejović i dodaje da će u narednim pregovorima tražiti da budu prisutni i direktori banaka.

Postojeći ugovor važi još šest mjeseci

Predsjednica Sindikata banaka kaže da nakon što zvanično dobiju informaciju od Unije poslodavaca o raskidu još šest mjeseci važi postojeći granski kolektivni ugovor.

Za mjesec dana se pristupa novim pregovorima. Ukoliko ne uspijemo da se dogovorimo, pokušaće se sa mirnim rješenjem spora ili arbitražom kaže Pejović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *