Prva sad nije kriva već ugašeni broker

Dodajte komentar

Privredni sud u ponovljenom postupku po tužbi jago dinske firme oslobodio je Prvu banku odgovornosti što joj nije isplatila 16.923 eura od prodaje akcija Elektroprivrede.

U novoj presudi tog suda odgovornost za kršenje Zakona o hartijama od vrijednosti (KHOV) prebačena je na Holder broker diler, koji je nakon stečaja izbrisan iz registra i više ne postoji.

Takvu odluku je donijela sudija Borjanka Zogović, koja je u prvom postupku usvojila tužbeni zahtjev Femana protiv Prve banke i naložila da banka isplati ovaj dug. Apelacioni sud, međutim, prije nekoliko mjeseci je ukinuo tu presudu i spor vratio na početak, pišu Vijesti.

U novoj presudi se navodi da je Holder broker držeći sredstva klijenta na svom deviznom računu postupio suprotno članu 82 (stav 3) Zakona o KHOV.

Sud je odbio zahtjev Femana da se tužena Prva banka obaveže da na ime sricanja dobiti bez osnova plati tužiocu iznos od 16.923 eura sa zakonskom kamatom od 24. decembra 2009. kada je sporna transakcija trebalo da bude obavljena.

Punomoćnik Femana Vasilije Miličković kazao je da je nezadovoljan novom preinačenom odlukom i najavio je žalbu Apelacionom sudu.

On sumnja da je ovu presudu pisao predsjednik Privrednog suda Blažo Jova nić, za koga je rekao i da je brat vozača vlasnika Prve banke.

“Zapisnik CBCG na koji se sad poziva sudija u presudi nije bio ni uvršten u dokazne spise, što dodatno optužuje postupajućeg sudiju tj Blaža Jovanića”, izjavio je Miličković.

Vlasnik firme Feman Mio drag Nikolić prodao je 2009. akcije Elektroprivrede Crne Gore, ali je samo 26.160 eura uspio da naplati tokom 2010. godine. Razliku do punog iznosa od 43.680 eura prinudno u svoju korist od Holder brokera naplatila je Prva banka, koju kontroliše premijerov brat Aco Đukano vić.

Iz Prve banke su tvrdili da su Femanu uplatili cijeli iznos, ali da ga on tada nije podigao, kao i da je prema predlogu za izvršenje novac skinut sa računa brokera. Holder broker je otišao u stečaj početkom prošle godine nakon čega je ugašen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *