Kako Švajcarci preživljavaju jak franak?

Dodajte komentar

Dok je na 45. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu (od 21. do 24. januara) glavna rasprava posvećena učincima političke, ekonomske i socijalne nesigurnosti u globalnom svijetu, u skijaškom raju u srcu švajcarskih Alpa domaćini se nikada nisu osjećali nesigurnije, očekujući masovna otkazivanja gostiju.

Poput luksuznog Gstaadta i St. Moritza, Davos je privlačio bogatune, ali nakon udara franka usred skijaške sezone i potonuća rublja iz njih bježe i ruski tajkuni.

Smješten na Bodenskom jezeru, na samoj granici sa Švajcarskom, njemački grad Kostanz proteklog vikenda bio je pod opsadnim stanjem. Najveći šoping-centar Lago, udaljen jedva stotinu metara od granice, bio je krcat kao u najprometnijim danima predbožićnih kupovina jer su nakon vijesti o podivljalom franku Švajcarci odmah pojurili preko granice da se snabdiju s 20 do 25 posto jeftinijim, lijekovima, cipelama, odjećom, svime što im dođe pod ruku.

Samo koji sat nakon što je prošloga četvrtka Švajcarska centralna banka (SNB) ukinula minimalan tekurs čaj svoje valute u Konstanzu se u mjenjačnicama utrostručila promjena franka u eure, a ispred bankovnih automata stvorili ogromni redovi jer su se mnogi ponadali zaradi na razlici u kursu ako franak sljedeće nedelje ipak padne. Zbog toga je i Kantonalna banka u Cirihu u jednom trenutku obznanila da je ostala bez eura. Reagovali su odmah i Njemci, povećavši preko noći broj zaposlenih u Lagu i restoranima, a dobro organizovana Švajcarska željeznica odmah je poslala na redovne linije veći broj vagona i najavila specijalne vozove za Konstanz.

Iako je vijest prasnula iz vedra neba, da se ne bi – kako reče direktor Švajcarske nacionalne banke Thomas Jordan – otvorila vrata špekulantima, građani se očito brzo snalaze u jurnjavi za uštedama.

Kada tome još na kupljenu robu odbiju 19 posto povrata Mehrwertsteuera (njemački PDV), švajcarski građani litar mlijeka ili par čarapa u njemačkoj trgovini sada plaćaju gotovo upola manje nego u domaćim trgovinama. Oni su u Njemačku navraćali i ranije zbog upola jeftinijih zubarskih usluga, a sada im se cijena dodatno smanjila. Neki su zbog toga spremni da dođu i iz koju stotinu kilometara udaljenih mjesta, pa nije čudo što jedan otac peteročlane porodice za njemački magazin Focus izjavljuje da je ojačali franak za njega pravi jackpot ili ‘blagoslov s neba’.

U prvom šoku švajcarski berzanski indeks (SMI) pao je 14 posto, najviše u istoriji, izvozni koncerni luksuznih proizvoda poput Swatcha i Richemonta za 15, a farmaceutski Roche i Novartis za sedam posto. Wall Street Journal saopštio je da su američka bankarska i finansijska korporacija Citigroup Inc. i Deutsche Bank AG svaka u prvom naletu izgubile po 150 miliona dolara, a najvećom se žrtvom pokazala američka brokerska firma FXCM s 225 miliona gubitka.

I britanska brokerska firma Alpari s 300 zaposlenih u dvadeset zemalja već je sjutradan nakon objave novog kursa franka objavila nelikvidnost, a njeni klijenti izgubili su više od 200 miliona dolara. Šok se osjetio sve do Novog Zelanda, u kojem je praktično propala kompanija Global Brokers NZ.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *