Ferrero s proizvodnjom lješnika na 10.000 ha u Srbiji počinje u septembru

Dodajte komentar

Počela je intenzivna primjena ranije postignutog dogovora s italijanskom kompanijom Ferrero o proizvodnji lješnika u Srbiji i sve teče po planu, rekla je srpska ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Osnovane su četiri radne grupe za implementaciju projekta koje čine predstavnici kompanije Ferrero, Ministarstva poljoprivrede, Instituta za primjenu nauke u poljoprivredi i Instituta za voćarstvo, piše portal eKapija. Njihov zadatak je utvrđivanje prioritetnih područja, rokova i dinamike predstavljanja projekta, a Ministarstvo poljoprivrede će Pravilnikom za podsticaje za višegodišnje nasade odrediti i dodatne subvencije za stimulaciju proizvodnje u iznosu od 50.000 dinara po hektaru.

Provođenje projekta treba početi u septembru, rekla je Bogosavljević Bošković. Prema planovina Ferrera, na 10.000 hektara uzgajao bi se lješnik, 40 posto bilo bi na velikim plantažnim nasadima, a 60 posto kod individualnih poljoprivrednika. Plan je da se prvi nasadi lješnika podignu u Vojvodini, a ostali u srednjoj i južnoj Srbiji. U Srbiji je trenutno pod lješnikom od 1000 do 1200 hektara i ta proizvodnja ne podmiruje ni domaće potrebe za ovim proizvodom iako Srbija ima vrlo povoljne uslove za uzgoj lješnika. Smatra se da je 75 posto poljoprivrednih površina u Srbiji pogodno za proizvodnju lješnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *