Ovo je najsnažniji i najsigurniji računar na svijetu(video)

Dodajte komentar

Kompanija IBM predstavila je u srijedu na globalnom nivou svoj najnoviji računar z13 mainframe, za kojeg tvrdi da je najsnažniji i najsigurniji računarski sistem u svijetu koji kao prvi u svijetu može obraditi 2,5 milijardi transakcija u danu.

Riječ je o računaru dizajniranom za sve potrebe mobilne ekonomije koji omogućava trenutno šifrovanje podataka u svim transakcijama putem mobilnog, te ujedno prvom mainframe sistemu s ugrađenim analitičkim alatima koji pružaju trenutan uvid u transakcije i 17 puta bržem od uporednih sistema konkurencije, prenosi Poslovni dnevnik.

Taj računar osim velike brzine odlikuje i sigurnosna zaštita biliona transakcija koje se svaki dan odvijaju putem raznih uređaja te se smatra vrhuncem ulaganja vrijednog jedne milijarde američkih dolara, pet godina istraživanja i razvoja.

Time se, kako naglašavaju iz IBM-a, iznova potvrđuje posvećenost kompanije stalnom razvoju novih, inovativnih tehnologija.

Među do sada, kako kažu, neviđenim funkcionalnostima z3 mainframe računara osim mogućnosti obrade 2,5 milijardi transakcija u jednom danu, izdvajaju i brojne druge, poput u cijelosti zaštićenih i provjerljivih transakcija, što posebno ohrabruje u doba kada broj transakcija putem prenosnih uređaja raste iz dana u dan koje bi prema procjenama do 2025. mogle narasti na 40 milijardi dnevno.

Ima i ugrađene analitičke funkcionalnosti koje omogućuju uvide u stvarnom vremenu o svakoj transakciji koju obrađuje, što znači da klijent može otkriti prevaru u bilo kojoj poslovnoj transakciji u trenutku kad se ona događa. Omogućava i bolju zaštitu transakcija putem prenosnih uređaja, koja se, prema IBM-ovom istraživanju među direktorima informatike, pokazala kao ‘slaba karika’ odnosno najveći problem s kojim se suočavaju u porastu broja transakcija putem mobilnog i drugih prenosnih uređaja.

Sistem z13 u sebi ima i najbrži mikroprocesor na svijetu koji je, kako ističu, dva puta brži od bilo kojeg drugog procesora, ima 300 posto više radne memorije, 100 posto veću propusnost podataka i vektorsku analitiku koja znatno ubrzava obradu transakcija koje se odvijaju putem prenosnih uređaja i brojne druge funkcionalnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=GPbuwTyvQ6c

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *