Indija postaje ekonomska sila

Dodajte komentar

Indija bi tokom ove godine trebalo , prema procjenama financijskih stručnjaka, da postane vodeća ekonomska sila među zemljama u razvoju.

Razlozi takvih predviđanja leže u nizu uspješnih ekonomskih programa i velikoj brzini kojom se sprovode zamišljene reforme premijera Modia poput neuplitanja vlade u poslove državnih banaka i većeg otvaranja tržišta stranim investitorima, uglavnom udjelom u kompanijama koje se bave životnim osiguranjem.

Prošle godine Sensex, vodeća indijska berza, doživjela je rast od 30 posto, te je trenutno druga najsnažnija u Aziji.

Takođe,  još jedan dokaz rastućoj snazi Indije je tvrdnja tamošnjeg ministarstva finansija da i New Delhi očekuje ekonomski rast od 5.5 posto ove fiskalne godine, koja završava u martu 2015.

– Rast Indije izgleda nezaustavljiv –  smatraju iz Centra za ekonomska i poslovna istraživanja, te predviđaju da će do 2018. godine postati najveća ekonomija Commonwealtha.

– Problemi koji su mučili Indiju u protekle dvije godine, stvar su prošlosti. Finansijski deficit i visoka inflacija uzrokovana padom cijena robe sada su pod kontrolom – tvrdi Howie Lee iz investitorske firme Phillip Future.

Ipak, reforme premijera Modia nalaze na kritike pojedinih lokalnih biznismenima i političara. Takođe, iz Morgan Stanleya smatraju da ukoliko Indija želi da ostvari željeni rast od 6 posto mora ponajviše raditi na fleksibilnosti tržišta rada, stvoriti povoljnije uslove za kupovinu zemljišta, te uvesti djelotvorni sistem oporezivanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *