Oland: Rusiji treba ukinuti sankcije

Dodajte komentar

Predsjednik Francuske je rekao da bi sankcije koje su zapadnoevropske zemlje uvele Rusiji trebalo ukinuti ukoliko dođe do napretka u rješavanju krize u Ukrajini.

“Mislim da sankcije treba sada ukinuti. One moraju da budu ukinute ako dođe do napretka. Ukoliko ne bude napretka, sankcije će ostati na snazi”, rekao je Fransoa Oland u intervjuu Francuskom radiju, prenio je AFP.

Olandova izjava uslijedila je nakon što je juče njemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel upozorio da bi oštrije sankcije mogle da destabilizuju situaciju u Rusiji i gurnu zemlju u haos.

Gabrijel je istakao da to nije u interesu Evrope, prenio je AFP.

“Cilj nikad nije bio da se Rusija politički i ekonomski gurne u haos, već da se Moskva vrati za pregovarački sto”, rekao je Gabrijel u intervjuu za list “Bild am zontag”.

“Ko god želi to izazvaće mnogo opasniju situaciju za sve nas u Evropi”, naveo je on, podsjećajući da je Rusija nuklearna sila.

Prema njegovom mišljenju, oni koji žele još više da destabilizuju Rusiju ekonomski i politički vode se potpuno drugačijim interesima.

Neki u Evropi i SAD žele da vide starog rivala Rusiju na koljenima, ali “to nije u interesu Nemačke ili Evrope”, naglasio je Gabrijel.

“Mi želimo da pomognemo da se riješi konflikt u Ukrajini, a ne da nateramo Rusiju da padne koljena”, zaključio je njemački vicekancelar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *