Koje su države najbolje za radnike?

Dodajte komentar

Gdje biste otišli da radite kada bi vam se pružio izbor? Gdje su najbolji radni uslovi? Analiza podataka iz 34 relativno bogate i razvijene zemlje, članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), daje naslutiti koje bi države bile odgovor na pitanje.

Nezaposlenost

Niska nezaposlenost znači da su šanse za pronalazak posla velike. Takođe pruža manevarski prostor za pregovaranje oko plate i raznoraznih povlastica. Najnižu nezaposlenost – 3,4 posto – imaju Norveška i Južna Koreja. Slijede Japan sa 3,8 posto, Švajcarska sa 4,4 posto i Island sa 4,5 posto. Na dnu ljestvice nalazi se Grčka sa 26,4 posto i Španija sa 24,3 posto. Treća najgora zemlja po nezaposlenosti jest Portugal, ali se procenat od 13,9 posto znatno razlikuje od rezultata Grčke i Španije.

Vikendi

Neke su kompanije počele primjenjivati politiku radne sedmice u trajanju od četiri dana, ali za većinu radnika pet radnih dana u nedelji predstavlja normu. Gdje je, međutim, slobodan vikend zakonska odredba? Samo Grci, Estonci i Mađari imaju zakonsko pravo na dvodnevni odmor u nedelji. U nekim zemljama, kao što su Luksemburg, Švedska, Poljska, Španija, Holandija, Austrija i Izrael država propisuje 1 i po dan odmora u nedelji, ali u većini zemalja riječ je o jednom legalno zagarantiranom danu odmora. Na dnu ljestvice nalaze se Australija i Novi Zeland gdje slobodni dani nisu zakonski regulisani.

Godišnji odmor

Finska i Francuska svojim radnicima nude 30 dana plaćenog godišnjeg odmora. Drugi ekstrem predstavljaju SAD, koje ne garantuju godišnji odmor.

Minimalna plata

Gdje najbolje žive oni koji najmanje zarađuju? U Turskoj, na primjer, minimalna plata iznosi tri četvrtine prosječne plate, odnosno 69 posto prosječne plate. Dobro se kotira i Čile, sa 68 posto prosječne plate, kao i Slovenija i Francuska sa 61 posto prosječne plate. U SAD-u, pak, minimalna plata iznosi svega jednu trećinu prosječne plate. Najgori je Meksiko, u kojem minimalna plata iznosi tek 24 posto prosječne plate.

Prekovremeni sati

Ako već morate žrtvovati vikend ili sate sna zbog posla, gdje ćete za to biti najbolje plaćeni? Prema ovoj analizi, radnicima u Australiji se rad u noćnoj smjeni zaista isplati – satnica je 88 posto je veća od klasične satnice. Slično je i u Islandu, 80 posto, te u Sloveniji, 75 posto. U SAD-u, Meksiku i Kanadi, ali i brojnim drugim zemljama, noćni rad se uopšte ne isplati.

Otpremnina

U situaciji kada dobijete otkaz, otpremnina barem malo ublaži šok. Ako dobijete otkaz u Meksiku, na primjer, dobićete otpremninu u iznosu od 14,6 plata, što je i više nego darežljivo. U Grčkoj i Češkoj ćete dobiti 8,7 plata, ali u većini zemalja članica OECD-a nećete dobiti ništa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *