Prošle godine smo oštetili 136.400 eura vrijednosti novcanica

Dodajte komentar

U ovoj godinije iz prometa u Crnoj Gori povučeno 2.295 komada novčanica ukupne vrijednosti 136.400 eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke Crne Gore.Broj oštećenih novčanica povučenih iz prometa u ovoj godini iznosi 2.295 komada ukupne vrijednosti 136.400 eura. Najviše je novčanica od 50 eura. Među oštećenim je 100 komada apoena od 500 eura, 325 komada apoena od 100 eura, 770 komada od 50 eura, 500 apoena od 20 eura, 400 komada od 10 eura i 200 komada apoena od pet eura saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

Iz ove institucije su objasnili da se ovi podaci odnose na oštećene, ne i na pohabane novčanice.

Najviše oštećenih novčanica je od 50 eura, a pohabanih od pet, 10 i 20 eura.

– Kada su u pitanju oštećenja novca, kao što se vidi iz statistike, u prethodnom periodu to je najčešće apoen od 50 eura, a kada je u pitanju pohabanost novčanica, najčešće su to sitni apoeni koji su i najviše u prometu: 5, 10 i 20 eura pokazuju podaci Centralne banke. U prometu, podsjetimo, najčešće dolazi do oštećenja najfrekventnijih, odnosno apoena manjih vrijednosti. Do oštećenja novca uglavnom dolazi nepažnjom i nemarnim odnosom.

– Najčešća oštećenja novca su izazvana nepažnjom i nemarnim odnosom prema novcu (pocijepane novčanice), te izlaganjem novca uticaju vlage i hemijskih sredstava objašnjavaju iz Centralne banke.

To je novac koji je oštećen tako da nije za dalju upotrebu i koji Centralna banka uz određenu nadoknadu mijenja kod korespondentskih banaka u inostranstvu.

– Troškove zamjene nepodobnih euro novčanica i kovanog novca snosi Centralna banka i to u slučajevima kada se ustanovi da je na zamjenu dostavljen autentičan novac, za koji ne postoji sumnja da je namjerno oštećen. Uslov je i da oštećenja na novcu nijesu posljedica neke kriminalne radnje kažu u Trezoru CBCG. Ukoliko se zamjenjuje veća količina, odnosno vrijednost oštećenih novčanica onda je obavezna identifikacija lica. Za zamjenu većih apoena od 100, 200 i 500 eura ili veće količine oštećenih novčanica raznih apoena (vrijednosti iznad 1.000 eura), vrši se identifikacija i evidencija lica koje zahtijeva zamjenu ističu u CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *