Rusi priznali: Bili smo na korak od bankarske krize

Dodajte komentar

Gubici Rusije, u slučaju da “Standard i Purs” snizi investicioni rejting zemlje, mogu dostići 20 do 30 milijardi dolara, kaže ruski ministar Aleksej Uljukajev.

Ranije je S&P najavio da je stavio na razmatranje suvereni rejting Rusije zbog mogućeg sniženja, usljed velikog kolebanja rublje i slabljenja privrede.

Riječ je o rejtingu dugoročnih obaveza Rusije u stranoj valuti, utvrđenom na nivou “BBB-” i u nacionalnoj valuti na nivou “BBB”. Agencija je navela da će ruski rejting ponovo razmotriti sredinom januara i da ima 50 odsto vjerovatnoće da on bude smanjen u narednih 90 dana.

Ministar za ekonomkse odnose Rusije Aleksej Uljukajev je u intervjuu radiju Biznis FM ukazao da je prije nego što je Centralna banka oštro povećala referentnu kamatnu stopu u noći na 16. decembar, finansijsko tržište Rusije bilo na korak od bankarske krize, prenio je Tas .

Prema njegovom mišljenju, mjera podizanja ključne stope za 6,5 odsto na 17 odsto godišnje, bila je neophodna za obezbjeđenje finansijske stabilnost a ne zbog kontrolisanja inflacije.

“To je bila mjera obezbjeđenja finansijske stabilnosti, jer bi moguć masovni juriš ulagača na banke zbog konverzije sredstava u gotovinu i neke druge materijalne oblike, mogao da bude apsolutno poražavajući za bankarski sistem. Bili smo na korak od bankarske krize”, rekao je Uljukajev.

On je, takođe, naglasio da u narednim mjesecima vlada “mora da stvori uslove koji bi pomogli Banci Rusije da snizi REPO stopu”.

Stanovništvo Rusije ove godine je kupilo stranu valutu u vrijednosti 30 milijardi dolara, kazao je Uljukajev i dodao da je to otprilike četvrtina ukupnog odliva kapitala.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da će odliv kapitala ove godine biti 120-130 milijardi dolara. On je, na sastanku sa predstavnicima Federalne skupštine, priznao da je to velika cifra i podsjetio da je 2008. bila još veća – 137 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *