Mtrading: FED ponovo iznenadio tržišta, ruska intervencija zasad uspješna!

Dodajte komentar

Prošle nedjelje održan je posljednji u nizu sastanaka guvernera američke centralne banke na kojem je odlučeno da će referentne kamatne stope i dalje ostati praktično na nuli, ali centralna banka će  ih vjerovatno početi dizati u 2015. godini. Finansijska tržišta burno su reagovala na ovu vijest što se može vidjeti iz naglog jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute i rekordno visokog rasta cijena akcija.

Od srijede naveče kada je vijest objavljena, dolar je ojačao više od 2% a trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,2268. Posljednji putje bio na ovoj razini još 2012. godine. Berzanski indeks SP500 od srijede je porastao 5,30% te mu u momentu pisanja analize vrijednost iznosi 2080,00 poena. Od početka godine, američki dolar je u odnosu euro ojačao približno 10%, a SP500 je porastao 13,50%.

Švajcarska centralna banka prošle je nedjelje objavila da će u 2015. godini stopa inflacije biti negativna te stoga spustila referentne kamatne stope u negativnu zonu što znači da svi oni koji žele da štede u francima sada moraju da plate za tu privilegiju. Radi ove vijesti kurs EUR/CHF naglo je porastao približno 1% te se kasnije stabilizovao na 1,2030. Švajcarska centralna banka i dalje naglašava da će braniti nivo EUR/CHF od 1,2000.

Vjerovatno jedina valuta u odnosu na koju dolar nije jačao je ruska rublja. Rublja je ojačala približno 10%, no i dalje je osjetno slabija nego početkom mjeseca. Intervencija centralne banke je za sada uspješna.

Iako su se pojavile glasine da je ruska centralna banka počela prodavati zlato koje je zadnjih godina kupovala u velikim količinama, cijena zlata je ostala relativno stabilna, a to indicira da glasine vjerojatno nisu istinite. U trenutku pisanja analizecijena zlata iznosi 1196 dolara po unci.

Cijena nafte je prestala padati te se od početka ove nedjelje kreće u rasponu od 54 do 58 dolara po barelu (WTI).  Cijena barela Brent nafte zadnjih se dana kreće u rasponu od 59 do 63 dolara po barelu.

Budući da su krajem nedjelje neradni dani zbog božićnih praznika, gotovo da i nema najavljenih događaja koji bi mogli značajnije utjecati na kretanja na finansijskim tržištima. Radno vrijeme tržišta pogledajte na ovoj stranici.

Kakva kretanja na finansijskim tržištima očekivati do kraja godine?

Budući da je do kraja godine vjerojatno neće biti objavljena niti jedna ekonomska vijest koja bi mogla značajnije utjecati na tržište, cijene će se vjerojatno kretati na približno istom nivou na kojem su i momentalno. Iznimka je moguća s ruskom rubljom čiji kurs u zadnje vrijeme ovisi isključivo o političkim odlukama.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (23.12.) u 18:00, a na kojem će biti analizovana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *