Berze stabilne na početku trgovanja

Dodajte komentar

Na evropskim burzama jutros su  indeksi stabilni, nakon oštrog pada u proteklih nedelju  dana, no smjer tržišta zavisiće od toga hoće li se stabilizovati cijene nafte.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.293 boda, nakon što je juče potonuo 2,4 posto, a u posljednjih šest dana 8,2 posto.

Frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko oslabio.

I juče ujutro tržište je djelovalo stabilno, no u drugom dijelu dana cijene su dionica oštro pale zbog nastavka klizanja cijena nafte, što je uzdrmalo i Wall Street.

U ponedjeljak su na najvećoj svjetskoj berzi Dow Jones i S&P 500 indeks pali više od 0,5 posto, nakon što su već prošle nedelje izgubili više od 3,5 posto, što je njihov najveći nedeljni gubitak u više od dvije i po godine.

I danas će na tržišta najviše uticati kretanje cijena nafte, a jutros je na londonskom tržištu, po prvi puta od jula 2009. godine, zaronila ispod nivoa od 60 dolara po barelu.

Ulagače je, naime, zabrinuo podatak o padu aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u decembru po prvi puta nakon sedam mjeseci, što ukazuje na dalje usporavanje rasta druge po veličini globalne ekonomije i najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

U fokusu ulagača biće i Rusija zbog sve lošije situacije u tamošnjoj ekonomiji, koja je pod pritiskom zbog pada cijena nafte. U ponedjeljak je ruska centralna banka povećala kamatne stope s 10,5 na 17 posto kako bi zaustavila pad tečaja rublja koji se prema dolaru kreće na najnižim nivopima u istoriji.

Zbog toga su jutros na azijskim berzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, skliznuvši na novi najniži nivo od marta.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2 posto, na 16.755 bodova, najniži nivo u mjesec i po dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *