Računar “Apple-1” iz 1976.godine prodat za 365.000 dolara

Dodajte komentar

Vrlo rijedak Apple-1 računar ovih je dana na aukciji prodat za 365.000 dolara. Vrijednost mu je povećala činjenica što ja na ovom računaru radio Steve Jobs i to u svojoj legendarnoj garaži u Palo Altu.

Steve Jobs je za života skoro sve čega se prihvatio pretvarao u zlato pa ne čudi da njegova ostavština postiže visoku cijenu na aukcijama. Svi manje-više znamo priču o tome kako su Wozniak i Jobs osnovali Apple u garaži porodice Jobs gdje su sklopili 60 Apple-1 računala. Ostalo je, kako kažu, istorija.

Jedno od tih računara u julu 1976. kupio je računarski entuzijast Charile Ricketts za 600 dolara, što bi, prevedeno na današnju vrijednost, iznosilo 2.500 dolara.

Mjesec dana kasnije Ricketts je Jobsu iskeširao dodatnih 150 dolara kako bi mu ovaj unaprijedio kupljeni računar. Računarski stručnjaci smatraju da je Jobs dodao mogućnost spremanja podataka na audio kasete te omogućio da se na staroj kanti pokreću Apple Basic programi.

Računar je prije deset godina promijenilo vlasnika – kupio ga je Bob Luther za 7.600 dolara. Postao je potpuno opsjednut njegovom istorijom pa je čak napisao i ‘biografiju’ računara na 391 stranici.

‘Mnogi su tada mislili kako sam platio previše’, prisjeća se Luther. No, iako je Apple-1 prodao za 365.000 dolara kaže kako je to ‘puno manje nego što se nadao’.

Naime, u oktobru je sličan Apple-1 računar prodat na drugoj aukciji za nevjerovatnih 905.000 dolara!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *