Pet znakova da trošite previše

Dodajte komentar

Najbolji dokaz da živite iznad svojih mogućnosti je onda kada vam rashodi postanu veći od prihoda.

To uzrokuje velike probleme u vođenju finansija i planiranju. Nažalost, za mnoge takav skupi životni stil dešava se sasvim nesvjesno, a ovo su prema pisanju Biznis insajdera, neki od znakova da trošite previše:

Mislite da ne treba da štedite

Vjerovatno najveći znak da živite iznad svojih mogućnosti je odbacivanje ideje o štednji novca. Iako mislite da je nemoguće ili nepotrebno štedjeti, trebalo bi da se osvjestite i konačno da počnete sa štednjom. Za početak to može biti i minimalan iznos.

Ne koristite popuste

U doba kada se na svakom uglu nalazi popust za određeni proizvod, postoje ljudi koji svejedno plaćaju pune cijene tražene robe. Kada bi kupovali proizvode koje su “na akciji”, mjesečno bi mogli poprilično uštedjeti.

Dosadno vam je

Bilo da se dosađujete kod kuće, ili ste u obilasku prodavnica, to često može uzrokovati bespotrebno trošenje novca. Iako je postoji tvrdnja da se šopingom pobjeđuje depresija, dugoročno vas vodi u finansijsku propast.

Zavisnost od kupovine

Iako svako voli nove stvari, česta kupovina novotarija može stvoriti zavisnost koje se kasnije teško riješiti. U ovom slučaju najbitnija je samodisciplina, a u težim slučajevima trebalo bi potražiti profesionalnu pomoć.

“Peglanje” kartica

Iako kartice često mogu olakšati kupovinu, pretjerano “peglanje” može izazvati velike probleme kada računi dođu na naplatu. Stoga bi svaki put prije vađenja kartice iz novčanika trebalo razmisliti da li vam je taj proizvod neophodan, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *