Autoput može koštati 700 miliona više

Dodajte komentar

Pošto nema glavnog projekta za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar -Boljare od Smokovca do Mateševa, Crnoj Gori se može desiti isto što i Albaniji, koja je autoput gradila na osnovu idejnog projekta i platila ga 700 miliona dolara više, kazao je „Danu” predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP).

Umjesto dogovorene cijene od milijardu dolara, autoput ih je koštao 1,7 milijardi dolara, precizirao je Damjanović.

On je kazao da su crnogorski poslanici u razgovoru sa članovima albanskog parlamenta upoznati sa posledicama koje mogu zadesiti državu ukoliko se veliki projekti realizuju samo na osnovu idejnih rješenja.

– Jasno je da postoji bojazan da ista sudbina zadesi i Crnu Goru s obzirom na to da planiramo gradnju dionice autoputa vrijedne 809,6 miliona na osnovu idejnog projekta. Vlada i Skupština nemaju odbrambeni mehanizam ili rezervni plan u slučaju da dođe do nepredviđenih troškova, niti ga ima u zakonu, rekao je Damjanović.

U Sloveniji je 528 kilometara autoputeva i brzih cesti koštalo šest milijardi umjesto planiranih 1,6 milijardi.

Zakonom o autoputu predviđeno je da se može odstupiti od cijene u slučaju nepredviđenih troškova za najviše deset odsto, odnosno 80,9 miliona eura.

Predlogom zakona, graditelj autoputa kineski CRBC oslobođen je PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak fizičkih lica, carine i smanjena mu je akciza na gorivo. Crna Gora će autoput finansirati iz kredita (85 odsto).

Srbija i Bosna su autoputeve takođe gradile iz kredita, ali ni u jednoj o njih strani investitori nijesu oslobađani poreza. Kilometar puta u Crnoj Gori koštaće skoro 27 miliona eura, dok je u BiH najskuplji kilometar puta 15 miliona.

Pripremni radovi na autoputu, kako je najavio ministar saobraćaja Ivan Brajović, trebalo bi da počnu do kraja godine, nakon što zakon zvanično stupi na snagu. On je početak glavnih radova najavio za kraj maja.

Rok izgradnje je četiri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *