Erste banka uzima mašine Metalca

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Marina Đurović presudila je u korist Erste banke u sporu koji je ta banka vodila sa nikšićkim preduzećem Metalac u stečaju.

Sud je donio rješenje o prenosu prava zaloge nad dijelom mašina u vlasništvo Erste banke zbog duga od 1,24 miliona eura.

S obzirom na to da je Metalac odlukom istog suda otišao u stečaj na zahtjev Poreske uprave, banka će svoje obezbijeđeno potraživanje naplatiti iz stečajne mase.

Radi se o dva kredita koje je Metalac dobio 18. juna prošle šdine na iznos od 1,5 miliona i 865 hiljada, sa kamatama, a koji su dospjeli na naplatu 27. avgusga ove godine. Za kredit od 1,5 miliona Metalac je imao garancije Investiciono-razvojnog fonda, koji je, umjesto vlasnika Nikole Furundžića, vratio taj kredit. Erste banka po tom kreditu potražuje 43,8 hiljada kamata, dok po osnovu drugog kredita od 865 hiljada, sa kamatama potražuje 1,194 miliona, odnosno ukupno 1,24 miliona eura.

Vlasnik preostale dvije trećine imovine Metalca je IRF, koji je postao vlasnik nakon što je ta institucija vratila kredit Erste banci. IRF je garantovao za taj kredit kako bi preduzeće izbjeglo stečaj i likvidaciju i kako bi se pokrenula proizvodnja. Od kredita, Furundžić je trebalo da izmiri zaostale plate radnicima i da isplati drugu ratu otpremnine za 29 radnika koji su 2012. dobili otkaze, što nije urađeno.

Stečaj u Metalac uveden je na zahtjev PU zbog duga od 377 hiljada eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *