Skupština usvojila Zakon o autoputu Bar-Boljare

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore usvojila je na današnjem zasijedanju Zakon o autoputu Bar-Boljare. Glasalo je 68 poslanika od toga 44 za, 22 protiv i dva poslanika su bila uzdržana.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nije krio zadovoljstvo usvojenim zakonom.

“Današnjim usvajanjem zakona stekli su se uslovi da koliko je sjutra, nakon što se zakon objavi u Službenom listu, naše kineske partnere obavijestimo da je Crna Gora završila sve potrebne pretpostavke. Čuli ste da su i kineski partneri spremni za početak radova i sa zadovoljstvom najavljujem građanima da počinjemo sa realizacijom najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore”, rekao je nakon sjednice Brajović, prenosi Atlas televizija.

Brajović očekuje da će radovi na autoputu teći planiranom dinamikom i da će biti završeni u roku i na kvalitetan način.

Poslanici opozicionih partija su tokom rasprave ocijenili da se ovim Prijedlogom otvara mogućnost za sadejstvo organizovanog kriminala i korupcije, a nijedan od amandmana koje je predložila opozicija nije usvojen.

“Mislim da smo na krajnje argumentovan način odgovorili na sve primjedbe i sugestije. Interesovanje poslanika je bilo ogromno, preko 50 njih je diskutovalo. Ja i moje kolege smo pet sati odgovarali na njihova pitanja, ali je tako velika investicija u pitanju, pa je to sasvim očekivano”, kaže Brajović.

Podsjećamo, poslanici su prošle sedmice završili četvorodnevnu raspravu o Prijedlogu zakona o autoputu Bar – Boljare, o kojem su se danas izjasnili.

Prijedlogom zakona predviđeno je da kineske kompanije, angažovane na izgradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, ne plaćaju poreze.

Ovim dokumentom koji je Vlada usvojila 29. maja predviđeno je da se porez na dodatu vrijednost PDV plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu CCCC i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation CRBC za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Podsjećamo da je Lu Šan generalni direktor kineske kompanije CRBC, koja će graditi autoput Bar-Boljare juče saopštio da će prva dionica od Smokovca do Mateševa biti završena za četiri godine.

Šan je crnogorskim novinarima u Pekingu kazao da na projektu trenutno radi 100 njihovih inženjera, te da će radovi početi čim Skupština Crne Gore usvoji Zakon o autoputu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *