Google tvrdi: Više od polovine online oglasa nije viđeno

Dodajte komentar

Problem vidljivosti online oglasa već dugo je goruće pitanje, budući da se u pitanje dovodi isplativost ulaganja u takvu vrstu oglašavanja. Jedna od slabosti online oglašavanja jest i pitanje jesi li oglase vidjeli – stvarni ljudi.

Google tvrdi kako se više od polovine oglasa prikazuje na ekranima manje od jedne sekunde. Kompanija je prošle n delje objavila infografiku ‘Five Factors of Viewability‘, koja pokazuje da ‘mnoge oglase nikada ne vide stvarni korisnici’. Tsčne brojke zvuče ovako: 56,1 posto svih Google oglasa nikada neće biti viđeno. comScore je, pak, istražujući istu stvar, utvrdio kako je riječ o 46 posto. Razlozi variraju, bilo da je riječ o tome da su korisnici jednostavno zanemarili oglas ili da je ‘korisnik’ u stvari bot.

Google koristi definiciju koju je ustanovio Media Rating Council – oglas je viđen ako je 50 posto piksela u vidnom polju web stranice barem jednu sekundu.

‘Below-the-fold’ oglasi, koji se nalaze ispod prvog presjeka stranice, manje su popularno mjesto za oglašavanje, a oglasi pozicionirani na taj način imaju manju vidljivost. Naime, čak 60 posto takvih oglasa nije viđeno. Google, međutim, naglašava kako situacija nije znatno bolja niti među ‘ Above-the-fold’ oglasima – 32 posto oglasa nikada neće biti viđeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *