Zemlje Evroazijske ekonomske unije odustaju od dolara i eura

Dodajte komentar
Na teritoriju Evroazijske ekonomske unije (EAEU) mogu biti zabranjene međusobne novčane transakcije u dolarima i eurima. Planirano je da do 2025-2030. zemlje EAEU pređu isključivo na nacionalne valute, saopštio je Aleksandar Muričev, predsjednik savjeta direktora Nacionalnog platnog vijeća.

Prema njegovim riječima, ova koncepcija podrazumijeva da članice EAEU formiraju zajednički platni prostor na kojem će biti moguće vršiti novčane transakcije između kompatibilnih platnih sistema, uključujući i ruski Nacionalni sistem platnih kartica (NSPK), čije je formiranje u toku, i aktualne sisteme Belkart (Bjelorusija) i Armenian Card (ArCa). Dokument predviđa odustajanje i od obračuna u dolarima i eurima na teritoriji EAEU, javlja list Izvestija.
Prema dostupnim statističkim podacima, oko polovine platnog prometa između zemalja Evroazijske ekonomske unije vrši se u stranim valutama, tj. u američkim dolarima i eurima, što povećava zavisnost EAEU-a o dotičnim ekonomijama”, rekao je Muričev, dodavši da se ovaj problem može riješiti uspješnim spojem administrativnih mjera i ekonomskog stimulisanja. „Mogu se, recimo, zabraniti transakcije u dolarima i eurima”, zaključio je.
Rusija, Bjelorusija i Kazahstan su potpisali i ratifikovali sporazum o stvaranju Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji stupa na snagu 1. januara 2015. U oktobru se ovom sporazumu pridružila i Jermenija.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *