Za autoput 206, za ostalo 78 miliona

Dodajte komentar

Od 206 miliona eura koliko je namijenjeno da se potroši naredne godine za izgradnju autoputa BarBoljare, 200 miliona je za izgradnju, pet za konsultantske usluge i nadzor, a milion je za eksproprijaciju.

To je navedeno u obrazloženju predloga budžeta za narednu godinu.

Od 284 miliona eura, koliko je obezbijeđeno u kapitalnom buždetu za narednu godinu, Direkcija za saobraćaj potrošiće 242,5 miliona računajući 206 za autoput, a ostatak od 41 miliona je namjenjenje za projekte Direkcije javnih radova.

Direkcija namjerava da 7,5 miliona eura da potroši za program izgradnje i rekonstrukcije administrativnog prostora za rad državnih organa, pišu Vijesti.

U okviru tog programa predviđeno je i 975 hiljada eura za ratu za kupovinu bivšeg hotela na Zlatici za smještaj Specijalne antiterorisitčke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP). Ovaj kamp kupljen je od UTIP Crna Gore, koje je prije toga privatizovano. Međutim, u jednoj od narednih tačaka predviđeno je izdvajanje 115 hiljada eura za projektovanje i izgradnju novog smještaja SAJ i PJP, koje planiraju da izmjeste u Danilovgrad.

“Objekat sa zemljištem na kome je trenutno smještena baza SAJ i PJP na Zlatici iz više razloga ne ispunjava potrebne standarde za tu namjenu. U veoma je lošem stanju, nema strelište, magacin za municiju i naoružanje, a pošto se nalazi u gradskoj gusto naseljenoj zoni nije moguće ni obezbijediti magacin za čuvanje municije i eksplozivnih naprava”, navodi se u obrazloženju predloga budžeta.

Dodaje se da u kasarni u Danilovgradu postoje adekvatni uslovi za trening i obuku i neophodna infrastruktura.

Direkcija javnih radova nastaviće izgradnju zgrade CANU-u, poslovnu zgradu Uprave za nekretnine, zgrade državnog tužilaštva u Kotoru i Cetinju.

Za program izgradnje, rekonstrukcije i adaptacija objekata kulture Direkcija će potrošiti 3,6 miliona i to za Muzički centar i Biblioteku za slijepe u Podgorici, Centar kulture u Pljevljima…

Za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata potrošiće 1,65 miliona, od čega je najviše za sportsku halu u Beranama 1,2 miliona. Za lokalnu infrastrukturu predviđen je 6,1 milion (rekonstruisaće se tržinica u Bijelom Polju, asfaltiraće se “durmitorski prsten”…)

Za očuvanje životne sredine opredijeljeno je 2,7 miliona eura i od tog novca će se, između ostalog, raditi kanalizaciona mreža u Rožajama i Pljevljima, saniraće se postojeće odlagalište čvrstog otpada na lokaciji Vasove vode u Beranama…

Zdravstvu 1,4 miliona, školstvu 6,6, opet šetaju Filermosu

Direkcija javnih radova za izgradnju i rekonstrukciju objekata zdravstva potrošiće 1,4 miliona (Zavodza transfuziju krvi u Podgorici, Poliklinički sa urgentnim centrom u Beranama…), a za izgradnju i rekonstrukciju objekata socijalnog staranja 1,9 miliona (Dom starih u Podgorici, Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Rožajama…).

Za izgradnju i rekonstrukciju objekata obrazovanja namijenjeno je 6,6 miliona i tu je planirao da se radi Akademija umjetnosti na Cetinju, vrtići u Baru, Žabljaku, Pljevljima, Studentski dom u Nikšiću…

Za projekat unapređenja turističke ponude Direkcija javnih radova potrošiće 8,8 miliona, a gradiće kuću vina i voća, finansirati izmještanje Bogorodice Fllermose u Cetinjsku pećinu…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *