MTrading: Euro nastavlja slabiti, akcije i dalje rastu!

Dodajte komentar

Nakon blagog oporavka kursa eura početkom prošle nedjelje, u petak je ponovo došlo do naglog pada. Euro je u odnosu na američki dolar samo u jednom danu oslabio više od 1% te na platformama MTradinga u trenutku pisanja ove analize iznosi 1.2380, što je samo malo iznad najnižeg nivoa na kojem je euro bio u posljednje dvije godine.

Novi pad vrijednosti eura posljedica je govora Marija Draghija, guvernera Evropske centralne banke, koji je ponovo izjavio da je inflacija u eurozoni neprimjereno niska i da je ECB mora pod hitno podići. Investitori na valutnom tržištu su taj komentar protumačili kao najavu dodatnog monetarnog popuštanja, tj. ubrizgavanja dodatnog novca na finansijska tržišta, te su nastavili prodavati eure i kupovati ostale valute – ponajviše američki dolar.

Cijene akcija su nastavile rasti te je od petka berzanski indeks STOXX50 – koji se sastoji od 50 akcija velikih kompanija iz Njemačke, Francuske, Italije, Španije i ostalih članica eurozone – porastao više od 4%.

Cijene američkih akcija su također porasle i ponovo dostigle rekordne nivoe. Vrijednost SP500 berzanskog indeksa trenutno iznosi 2068,00 poena što znači da je od početka godine porastao za 13%. Na porast cijena američkih akcija je osim vijesti iz Evrope utjecala i odluka kineske centralne banke o snižavanju referentnih kamatnih stopa. Američki investitori su zaključili da će ova vijest potaknuti rast ekonomske aktivnosti u Kini od koje će koristi imati i američke kompanije pa su nastavili kupovati američke akcije iako su one momentalno na najvišim nivoima u historiji.

Za ovu nedjelju najavljeno je manje važnih ekonomskih objava od uobičajenog pa će finansijska tržišta vjerojatno biti mirnija nego prethodne nedjelje. U fokusu će biti švajcarski franak i zlato. Razlog je skori švajcarski referendum na kojem će se odlučivati treba li švajcarska centralna banka povećati svoje zlatne rezerve. Kurs EUR/CHF trenutno iznosi 1,2022 i nalazi se vrlo blizu nivoa od 1,2000 koju je švajcarska centralna banka (SNB) obećala braniti.

S obzirom na izloženu situaciju, kakva kretanja na finansijskim tržištima možemo očekivati ove nedjelje?

Analitičari MTradinga smatraju da SNB ima dovoljno resursa kojima može ispuniti obećanje i spriječiti daljnje jačanje franka. Radi toga očekujemo da će kurs EUR/CHF ili ostati na približno istom nivou ili blago porasti, dok je vjerojatnost da će pasti ispod 1,2000 relativno mala.

Cijena zlata će dugoročno vjerojatno padati, no u ovoj nedjelji se mogu očekivati veći pomaci u oba smjera, ovisno o vijestima vezanima za referendum i o anketama kojih će vjerojatno biti mnogo ove nedjelje.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak 25.11.2014. u 18:00, a na kojem ćemo analizirati trenutnu situaciju na valutnom tržištu i objasniti koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *