Kako stres mijenja naš mozak?

Dodajte komentar

Težimo da mislimo da je stres neposredan problem: Šef lebdi nad našim stolm; luda jurnjava na metro na kraju dugog dana. U kratkom roku, stres nas čini razdražljivim, uznemirenim, napetim, rastrojenim i zaboravnim. Ali to je samo dio priče.

Vremenom, povišeni nivo kortizola, hormona stresa, može načeti naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Veza između hroničnog stresa i potencijala za probleme mentalnog zdravlja – kao što su post-traumatski stresni poremećaj, anksioznost, depresija i drugi poremećaji raspoloženja – dobro je poznata . Ali kakve se promjene – prolazne i trajne – zapravo odvijaju u mozgu kada mi doživljavamo stresan događaj?

Ovdje su četiri načina na koja stres mijenja vaš mozak.

Stres može izazvati hemijske promjene koje vas čine razdražljivim

Mnogi od nas znaju da nije ugodno biti u blizini kada smo pod stresom – možemo postati razdražljivi i mrzovoljni. Pod pritiskom, mnogi ljudi budu zbunjeni i zaboravni i to bi mogao biti znak destruktivnih posljedica stresa u mozgu.

Francuski istraživači su otkrili enzim, kada se aktivira stres, koji napada molekule u hipokampusu koji je odgovorna za reguliranje sinapsi. Kada se mijenjaju sinapse, manje neuronske veze su moguće u tom području.