Odluka OPEK drži cijene nafte u šaci

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, jer trgovci očekuju da će članice OPEK odustati od smanjenja proizvodnje tog energenta.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 12 centi na 74,46 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio četiri centa na 78,06 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Tržište željno iščekuje ishod sastanka OPEK-a koji se održava naredne nedelje”, izjavio je šef konsultantske kompanije EY, Sandžev Gupta.

Stav članica OPEK-a će, prema ocjenama analitičara, biti od ključnog značaja za pozitivnu odluku o smanjenju zaliha zarad podizanja cijena nafte, koje su od juna izgubile jednu trećinu vrijednosti.

“Izuzetno su male šanse da zemlje Persijskog zaliva pristanu na smanjenje proizvodnje, osim pod uslovom da neke druge članice OPEK-a preuzmu inicijativu. Nije u interesu zemalja Persijskog zaliva da smanje proizvodnju jer rizikuju gubitak izuzetno vrijednog tržišnog udjela”, izjavio je kuvajtski naftni stručnjak, Kamel al-Harami za Frans pres.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *