MTrading: Cijena nafte pala 30%, a što se događa sa švajcarskim frankom?

Dodajte komentar

Prošle nedjelje nije bilo mnogo važnih vijesti koje bi imale presudan efekat na kretanja na finansijskim tržištima pa su se investitori fokusirali na dugoročnija makroekonomska očekivanja o stanju globalne ekonomije. To je dovelo do različitog smjera kretanja vrijednosti pojedinih valuta, akcija i roba.

Na valutnom tržištu euro je u odnosu na američki dolar ojačao približno 1%, no danas ujutro se kurs eura vratio na početnu razinu te na platformama MTradinga u trenutku pisanja analize kurs EUR/USD iznosi 1.2490, što je 8% ispod nivoa s početka godine.

Britanska funta je cijele prošle nedjelje slabila bez predaha, a trenutni kurs od 1.5625 u odnosu na dolar je 9% ispod nivoa na kojem je bio u julu ove godine.

Japanski jen je takođe oslabio u odnosu na dolar, a kurs USD/JPY je u jednom trenutku došao na 117,00 što čini jen trenutno najslabijim u posljednjih 7 godina.

Za razliku od funte i jena, australijski i novozelandski dolar prestali su slabiti i u odnosu na američki dolar ojačali 2 do 3%. Pad vrijednosti ove dvije valute posljednjih mjeseci očito je bio prevelik pa su investitori odlučili da je sada dobro vrijeme na kraći rok kupiti australijski i novozelandski dolar.

U fokusu investitora se ponovno našao i švajcarski franak jer će krajem mjeseca u Švajcarskoj biti održan važan referendum koji bi mogao imati značajan uticaj na cijenu zlata i politiku švajcarske centralne banke. Kurs EUR/CHF pao je na 1.2010, praktički na razinu od 1,2000 koju je centralna banka obećala braniti pod svaku cijenu.

Nadolazeći referendum je vjerovatno bio razlogom naglog porasta cijene zlata, kojem je cijena samo u petak porasla 2,50% te trenutno iznosi 1187 dolara po unci što je 4% ispod nivoa s početka godine.

Cijena nafte je nastavila padati gotovo bez predaha pa na platformama MTradinga barel WTI nafte trenutno vrijedi 75,00 USD po barelu, a barel Brent nafte 78,50 USD po barelu. Trenutne cijene su čak 30% ispod cijena s početka ljeta ove godine.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja cijena možemo očekivati u bliskoj budućnosti?

Za ovu nedjelju je najavljeno dosta ekonomskih vijesti, no one vjerojatno neće imati značajniji utjecaj na srednjoročne trendove i kretanja na tržištu. Najizgledniji scenarij kretanja cijena jest rast kursa EUR/CHF budući da se nalazi na nivou koji švajcarskacentralna banka već godina uspješno brani te barem privremeni porast cijene nafte koja već mjesecima bez prestanka pada.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (18.11.) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *