Japanski voz probio granicu od 500 kilometara na sat u putničkom saobraćaju

Dodajte komentar

Maglev voz testirali su prvi put sa stotinu putnika koji su jurili 500 na sat niz dionicu dugu 42,8 kilometara. Još se ne zna kad će voz krenuti u redovni saobraćaj.

Prvi putnici imali su u subotu priliku voziti se u novom superbrzom Maglev vozu, tookom javnog testiranja u Japanu. Stotinu putnika provozalo se na dionici dugoj 42,8 kilometara, između gradova Uenohare i Fuefukija, a tokom vožnje voz je jurio čak 500 kilometara na sat.

Željeznička kompanija novi voz testirati će osam dana, a karakterističan je po tome što se za pogon koristi magnetskom levitacijom, odnosno voz lebdi nad vodilicom pomoću magnetske sile. Ove su vozove testirali i prije, nego sada su i putnici bili uključeni.

Na objavljenim snimkama može se vidjeti monitor koji je pratio brzinu jurećeg voza. Jednom kad krenu u službeni saobraćaj imati će 16 vagona i njima će se moći voziti 1000 putnika.

Inače, linija brzog voza Tokaido Shinkansen najprometnija je linija nekog brzog voza, na kojoj se godišnje preveze 151 milion putnika.

https://www.youtube.com/watch?v=weLodqLWGzw

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *