Iz Avganistana je 80 odsto opijuma

Dodajte komentar

Uzgoj maka za proizvodnju opijuma u Avganistanu dostigao je rekord i u 2014. godini, a čak 80 odsto opijuma u svetu stiže iz te zemlje, navode Ujedinjene nacije, što je znak neuspeha američke politike suzbijanja narkotika.

Tako je Avganistan i dalje najveći svjetski proizvođač sa 80 posto proizvodnje te biljke koja je sirovina za dobijanje heroina i podstiče veoma unosnu preprodaju u toj siromašnoj zemlji.

Mak se u 2014. uzgajao na 224.000 hektara, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, ističe se u godišnjem izvještaju UN kancelarije za droge i za kriminal (UNODC).

Ta površina je više nego triput veća od one zasijane 2002. (74.000 hektara), godinu dana nakon zapadne vojne intervencije koju su povele Sjedinjene Države i u kojoj je srušen talibanski režim.

Uprkos programima iskorenjivanja te biljke koje je milijardama dolara finansirao SAD, uzgoj maka je naglo porastao. Od te količine maka može se proizvesti 6.400 tona opijuma, procjenjuje se u izvještaju, što je za 17 odsto više nego u 2013, takođe rekordnoj godini.

Tako je borba s narkoticima drugi veliki neuspjeh Zapada u Avganistanu, nakon neuspjeha da vrati mir i sigurnost u toj zemlji, dok se NATO priprema za povlačenje svojih borbenih jedinica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *