Istorijski dogovor: Najveći svjetski zagađivači obavezali se da će manje prljati planetu

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping, predsjednici dvaju najvećih zagađivača u svijetu, dogovorili su se u Pekingu o novim mjerama za suzbijanje klimatskog zagrijavanja, prenose agencije.

Dogovor koji je američki predsjednik nazvao “istorijskim”, odgovor je na neodgodivu potrebu da se na konferenciji o klimi koja se 2015. održava u Parizu postigne opći konsenzus.

Kina, najveći svjetski zagađivač, obvezala se da će “oko 2030.” zaustaviti rast količine ispuštenih stakleničkih gasova odgovornih za porast temperature, s namjerom da “to ostvari i ranije”, saopštila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države su se pak obvezale da će do 2025. smanjiti svoju emisiju štetnih gasova za 26 ili 28 posto u odnosu na 2005., prenose agencija AFP.

Ovo je prvi put da je Kina postavila rok nakon kojega više neće povećavati svoju emisiju i počeće je smanjivati.

Kineski predsjednik je na zajedničkoj pres-konferenciji s Obamom istakao da su se Peking i Washington dogovorili da će 2015. u Parizu postići dogovor.

Na toj konferenciji bi se trebali dogovoriti da se porast prosječne globalne temperature ograniči na dva stepena Celzijusa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *