Više od 80 posto Katalonaca za nezavisnost

Dodajte komentar

Na katalonskom neobvezujućem izjašnjavanju o nezavisnosti više od 80 posto izašlih glasalo je za odcjepljenje od Španije, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španijom, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasanju učestvovalo 2.25 miliona birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu nezavisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španijom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja Dpa.

Pravo glasa imalo je oko 5,5 miliona ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta širom  regije od 7.6 miliona stanovnika. Madrid je izjašnjavanje nazvao ‘bezvrijednim’, iako su tokom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nedavne odluke Ustavnog suda koji je naredio odlaganje referenduma, za koji vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati. Nagađa se i da bi se katalonski vođa Arturo Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog ‘građanske neposlušnosti’, jer je katalonski glavni tužioc na zahtjev Madrida pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda.

Mas se, međutim, nije dao omesti već je Katalonce pozvao da se odazovu glasanju u što većem broju.

Katalonija, jedna od 17 španskih pokrajina, uživa široku autonomiju u zemlji od 47 miliona ljudi. Zakoni jamče jednakost svih Španaca, no o nacionalnosti, useljeničkim pitanjima, međunarodnim odnosima, odbrani i pravosuđu, valuti, carini, spoljnjoj trgovini odlučuje srecentralna dišnja vlada.

Sektori zdravstva, obrazovanja, znanosti, zakon o radu i građansko pravo uređuju se prema opštem zakonu, ali pokrajine imaju široku slobodu njihove primjene. Međutim, te su pokrajine nasljednice istorijskih kraljevina i kneževina, pa su neke od njih naslijedile i različite povlastice.

Katalonija, koja u španskom BDP-u učestvuje s približno 20 posto, ima najširu autonomiju uz Baskiju. Katalonske vlasti zato smatraju da su na gubitku jer pokrajina zaradi više nego što dobija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *