UO PKCG: Uspješno poslovanje i rast zaposlenosti važni za investicije

Dodajte komentar

U cilju stvaranja povoljne klime za investicije, uspješno poslovanje i rast zaposlenosti, nužno je da obrađivači propisa obrate više pažnje i iskažu dobru volju prema potrebama privrede, prilikom sagledavanja efekata primjene propisa koje predlažu ili mijenjaju, zaključeno je na sjednici Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore, na kojoj je raspravljano o regulatornom okviru i njegovom uticaju na poslovni ambijent u Crnoj Gori.

Upravni odbor je istakao značaj poštovanja principa predvidljivosti uslova poslovanja, blagovremenog informisanja privrede o propisima čija se izmjena planira i učešća njenih predstavnika u detaljnom analiziranju efekata na privređivanje, a koje bi prethodilo usvajanju tih akata.
Kako je diskutovano na Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore , privrednici duži vremenski period, kroz rad odbora udruženja i Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore, ukazuju na manjkavosti rješenja u oblasti privrednog i radnog zakonodavstva i traže njegovu reformu kao i suzbijanje negativnih efekata sive ekonomije sistemskim mjerama.
– Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je optimalno poslovanje ugroženo usvajanjem pojedinih zakonskih rješenja, koja znatno odstupaju od uzansi globalne tržišne ekonomije.Komparativna prednost pojedinih ekonomija leži u kvalitetu i harmonizaciji nacionalnih propisa koji uređuju poslovanje preduzeća, i tako se stvara konkurentska prednost preduzeća na globalnom nivou – navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, dobri primjeri efikasne državne uprave, fleksibilnih i stimulativnih regulatornih mjera su svakako zemlje koje prednjače na Doing business i sličnim listama.

– Posebno je važno pitanje međusobne usklađenosti različitih propisa koji uređuju poslovni ambijent i kreiraju uslove za obavljanje pojedinih djelatnosti i zapošljavanje stanovništva, kao gorućeg problema današnjice, poput poreske politike i zakona iz oblasti zapošljavanja, akcizne politike i turizma ili saobraćaja, javnih radova i obrazovanja.
Često se dešava da se izglasaju zakoni koji se u poslovnoj praksi teško mogu primijeniti ili jednostavno stvaraju znatne i nepotrebne troškove za preduzeća – navodi se u saopštenju.

Kako se dalje ističe, privrednici odavno ukazuju na neophodnost izrade novog zakona o radu ,,koji će na cjelovit i moderan način odgovoriti potrebama biznisa i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore, posebno imajući u vidu činjenicu da su postojeći loše ocijenili najviši predstavnici Vlade, cjelokupne privrede, investitora, EU, Svjetske Banke i samih zaposlenih”.
– Potrebno je izmijeniti i Zakon o privrednim društvima i ograničiti mogućnost osnivanja više privrednih društava od strane istog fizičkog lica i postrožiti odgovornost osnivača za nagomilane dugove iz lošeg poslovanja, na štetu povjerilaca. Druge zemlje su definisale rigorozne odredbe za odgovorna lica koji prouzrokuju štetu kompanijama, pa je omogućeno da povjerilac tuži direktora firme dužnika da bi od njega naplatio potraživanje, što je nazvano „sistemom odgovornosti vlastitim džepom“ osnivača – piše u saopštenju.
Ocjena je privrednika da se, kako se navodi,  komunalne usluge obavljaju na nekonkurentan i neefikasan način, uz kalkulisanje nerealnih troškova, pa postoji prostor da se u tom smjeru utiče na poboljšanje poslovnog ambijenta.
– Infrastruktura, kao posebno značajna osnova poslovnog ambijenta i dalje je nedovoljno razvijena, i predstavlja jedan od ograničavajućih faktora za konkurentnost privrede. U tom pravcu je neophodno stvoriti uslove za brže i jednostavnije investiranje u nove kapacitete posebno u oblasti energetike i saobraćaja – zaključuje se.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *