Domen Holiday.com vrijedi 20 miliona funti?

Dodajte komentar

Nova rekordna cijena jednog domena mogla bi se postići u srijedu na aukciji u Londonu, gdje će kupcima biti ponuđena web adresa Holiday.com.

Prepostavlja se da bi cijena tog, kako ga zovu, “svetog grala turističke industrije” mogla dostići i do 20 miliona funti. Prodaje se tokom World Travel Marketa, a mogla bi postići rekordnu cijenu jer je, kako navodi The Guardian. riječ ‘holiday’ jedna od najtraženijih na internetu.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, dosadašnji je rekorder domena Sex.com, ords, koju je 2010. Clover Holdings platio 13 miliona dolara, odnosno 8.1 miliona funti- to je najveća svota plaćena za transakciju u kojoj se prodaje samo ime, bez popratnog biznisa. Brian Sharples, osnivač i izvršni direktor turističkog sajta HomeAway, rekao je da je njegova kompanija 2007. platila 35 miliona dolara za VacationRentals.com kako bi bila sigurna da tu doenu neće kupiti konkurencija, Expedia.com. Farad Laaforce, direktor u aukcijskoj kući Breathe Luxury, opisao je Holiday.com kao premium domenu.

“Holiday je glavna ključna riječ u turističkoj industriji. Termin ‘vacation’ koristi se samo u SAD-u, dok ljudi u Indiji i Kini koriste riječ ‘holiday’, koja zato ima ogroman potencijal”, rekao je Laaforce. Domen prodaje američka kompanija koja nema dovoljno novca da bi u potpunosti iskoristila taj potencijal, otkrio je Laaforce. Domen koja sadrži samo jednu riječ vrijedna je jer se lako pamti, napominje Richard Winslow, šef web hosting servisa na sajtu za registraciju domena. “Moraš imati biznis plan i biti sposoban koristiti ime i tržište što efikasnije”, kaže Winslow. Simon Press, stariji direktor World Travel Marketa, kaže da će Holiday.com omogućiti vrlo visok plasman u alatima za pretraživanja za svog vlasnika.

Na aukciji će biti ponuđene i adrese kao što su Journey.com, Paradise.com i Doha.com, za koje se pretpostatvjla da će biti prodate za pričilan iznos zbog fudbalskog Svjetskog prvenstva koje će se održati u Kataru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *