Crni dani za Deutsche Bank

Dodajte komentar

Najjačoj njemačkoj finansijskoj instituciji Deutsche Bank u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže. Kazne koje dobijaju od američkih regulatora, oštra nova pravila o bankovnom kapitalu, te stagniranje evropske ekonomije sve su komponente koje utiču na ovakvo stanje stvari.

Pasivna atmosfera koja je na tržištu uzrokovana relativnom stabilnošću cijena, a koja onemogućuje klijente da se igraju sa svojim kapitalom i konstantno ulažu, za Deutsche Banku još je otežana njihovom zavisnošću i uskom povezanošću sa oslabljenom evropskom ekonomijom.

Kazne koje moraju platiti i sudski sporovi u koje su uključeni, takođe su velika opterećenja koje ova banka mora vući sa sobom. Već su platili 4.5 milijarde dolara, a do 2016. Godine biti će prisiljeni isplatiti još 10 milijardi.

Treća najveća prepreka s kojom se moraju suočiti su nove regulative koje bi trebal da  zaustave pojavljivanje ekonomske krize, a koje iziskuju od Deutschea još financijskih izdataka.

– Sudske tužbe i regulacije pokazale su se zahtjevnijim izazovima nego što smo to prvobitno mislili – izjavio je Anshu Jain, izvršni direktor banke.

Takođe, od sljedeće nedelje nadzor na od upravljanjem Deutsche Banke od njemačkog BaFina, preuzeće Evropska centralna banka, za koju stručnjaci smatraju da će biti puno oštrija i rigidnija u sprovođenju regulativa od empatičnog prethodnika.

Investitori i klijenti počinju sumnjati da je najveća mana Deutsche Banka njihova nesposobnost da donesu važne odluke. Iako je stanje u Njemačkoj daleko od nestabilnog, imunitet njihove najjače banke je opasno oslabljen. Cijene dionica upola su manje od vrijednosti dionica JPMorgan Chasea i Goldman Sachsa, banaka koje smatraju za svoje najveće rivale.

Preuzimanje više rizika kroz ulaganje u investicije koje drugi odbijaju čini se kao novi plan, za kojeg smatraju da bi ih mogao izvući iz krize. No, do sada se ni to nije pokazalo uspješnim.

Po tržišnoj kapitalizaciji oni su i dalje trideset i šesta banka na svijetu, a među tih 36 banaka od 2012.godine jedino njihove investicije nisu ostvarile pozitivan rezultat. No ipak, ukoliko kontrole i regulative postanu manje rigorozne, a neke od njihovih investicija ostvare profit, situacija za Deutsche Banku u budućnosti ne mora nužno biti tako crna kako se čini u ovom trenutku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *