Uvoz pet i po puta veći od izvoza

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za prvih devet mjeseci ove godine prema preliminarnim podacima iznosila je 1,5745 milijardi eura što ukazuje na pad od 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz MONSTAT-a. 

U posmatranom periodu izvezeno je robe u vrijednosti od 241,3 miliona eura, što je manje za 15,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 1,3332 milijardi eura, što je više za 0,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,1odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom period prethodne godine, kada je iznosila 21,4odsto”, naveli sui z MONSTAT-a.

Prema najnovijim podacima primjećuje se da je u strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu- sektor 6, u iznosu od 59,3 miliona eura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 52,3 miliona eura i Gvožđe i čelik u iznosu 2,2 miliona eura).

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 0 – Hrana i žive životinje u iznosu od 301,3 miliona eura (koji čine: Meso i prerada mesa u iznosu od 91,6 miliona eura i Žitarice i proizvodi od žitarica u iznosu od 41,3 miliona eura).

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Srbija (55,5 miliona eura), Hrvatska (32,6 miliona eura), Bjelorusija (27,6 miiona eura), dok su u uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili Srbija (365,2 miliona eura), Grčka (108,3 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (97 miliona eura).

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *