Mtrading: Cijena nafte pala 20% u 3 mjeseca! Hoće li se trend pada nastaviti?

Dodajte komentar

Cijena nafte već mjesecima pada, a trend pada se i ubrzava. U trenutku pisanja analize, na platformama MTradinga, vodeće online brokerske kuće u regionu, koja i malim investitorima omogućuje trgovanje naftom čak i s malim iznosima od nekoliko stotina dolara, cijena WTI nafte iznosi84,70 američkih dolara po barelu. Sadašnja cijena  je 21% niže od cijene u junu, kada je dosegnula 107,00 dolara po barelu.

Razlozi za ovakvo kretanje cijena nafte su mnogobrojni, a najvažniji su sljedeći:

Jačanje američkog dolara

Cijene nafte i ostalih energenata, ali i gotovo svih drugih roba se gotovo uvijek kreću suprotno od vrijednosti američke valute. Kad dolar slabi, cijene rastu, a kad jača cijene padaju. Budući da je u zadnjih nekoliko mjeseci dolar ojačao približno 10% u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu, te se očekuje nastavak jačanja, došlo je i do značajnijih promjena u cijenama poljoprivrednih proizvoda, industrijskih i plemenitih metala te energenata.

Povećanje proizvodnje nafte u SAD-u

Već desetak godina se cijena nafte kreće na, historijski gledano, visokoj razini (blizu ili iznad 100$ po barelu) što je potaknulo finansiranje istraživanja novih nalazišta i razvijanje novih tehnologija vađenja nafte. Jedna od novih metoda vađenja nafte pod nazivom fracking (hidraulično lomljenje) pokazala se iznimno uspješnom te je zadnjih godina zaslužna za veliko povećanje proizvodnje nafte u SAD-u. Neki eksperti smatraju da bi u roku od desetak godina SAD (koje su trenutno najveći uvoznik) mogle u potpunosti zadovoljiti vlastite potrebe za naftom.

Povećanje proizvodnje u Libiji

Nakon smirivanja nemira za vrijeme revolucije i ponovnog pokretanja proizvodnje nafte, Libija je ponovno postala veliki izvoznik nafte te u septembru imala mnogo veći izvoz od očekivanog.

Slabija potražnja u Europi i Kini

Ekonomski rast u Kini, zemlji koja je imala najveći rast potražnje i potrošnje nafte u zadnjih desetak godina, je slabiji od očekivanog, pa i potražnja za naftom i ostalim energentima raste slabije od očekivanja. U Europi je u većini ekonomija rast BDP-a iznimno nizak. Zbog toga Europska centralna banka po prvi puta u historiji referentne kamatne stope drži ispod nule, što ukazuje na iznimno nisku ekonomsku aktivnost i slabu potražnju za naftom. Osim toga, radi slabljenja eura, cijena goriva u Europi neće značajno pasti pa Europljani neće značajno povećati potrošnju.

Pokušaj slabljenja Rusije

Neki eksperti smatraju da SAD i Europa rušenjem cijene nafte, zahvaljujući povećanju proizvodnje u SAD-u i saveznicima Zapada kao što je Saudijska Arabija, žele nanijeti štetu Rusiji, kojoj se cijela ekonomija temelji na izvozu nafte i gasa. S padanjem cijene nafte padat će i prihodi države te će Vladimir Putinsve teže održavati socijalni mir u zemlji. Zapad se nada da će ga na taj način oslabiti i prisiliti na napuštanje tvrdog stajališta po pitanju Ukrajine.

Dugoročno će cijena nafte vjerojatno rasti, no svi navedeni razlozi pada cijene nafte se mogu nastaviti barem još nekoliko mjeseci tako da ni pad sa sadašnjih 84,70 na 80,00 ili čak 75,00 dolara po barelu ne bi trebao iznenaditi. Stoga treba iskoristiti ovu situaciju i zaraditi na padu cijene nafte, a to je moguće ostvariti i s malim ulozima preko online brokerskih kuća kao što je MTrading – vodeća online brokerska kuća u regionu.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *