Kina postala najveća sila u svijetu

Dodajte komentar

Kina je upravo pretekla SAD i postala najveća ekonomska sila na svijetu, ako je suditi po rezultatima analize MMF-a.

Ovo su odavno predviđali i mnogi ekonomisti kao i konsultantske kuće, ali najbliži rok da će do ovoga doći bila je 2024. godina.

“U narednih 10 godina, kineska ekonomija preusmjeriće se ka bržem rastu domaće potrošnje, što će pomoći u jačanju njene strukture”, govorili su ekonomisti i predviđali da će domaća potrošnja u Kini u narednoj deceniji rasti godišnjim tempom od 7,7 odsto, čime će postati ključni pokretač globalne potrošnje i ekonomskog rasta.

U međuvremenu, Kina je uvećala proizvodnju i mnogo više trošila unutar zemlje. Stanovništvo se bogati, a na račun toga uvećana je i kupovna moć.

MMF je do ovih novih rezultata došao do upoređujući kupovnu moć Kine i drugih zemalja. Do kraja 2014, Kina će imati 16,48% udjela u ukupnoj svjetskoj kupovnoj moći (ili 17.632 milijardi dolara) , a SAD imati udio od 16,28 % (ili 17,416 ).

Takođe, prema “Big mek indeksu”, koji objavljuje britanski Ekonomist, na osnovu kupovine moći, Kina upavo pretiče SAD i postaje najveća ekonomija na svijetu. Ukupna potrošnja kineskih turista je prošle godine dostigla 129 milijardi dolara, tako daje Kina postala najveći potrošač i na globalnom turističkom tržištu.

Prošle godine, po obimu izvoza i uvoza robe, Peking je pretekao Vašington za sto milijardi i zaustavio blizu cifre od četiri hiljade milijardi dolara. Ako se trend nastavi, Peking će postati ne samo lider u sferi trgovine, već će zauzeti i prvo mjesto po obimu unutrašnjeg bruto proizvoda.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *