Samsung očekuje 60% manju dobit u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Operativna dobit Samsung Electronicsa iznosiće u trećem tromjesečju oko 3,8 milijardi dolara, što je gotovo 60 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu i najmanje u više od tri godine, jer su marže tog južnokorejskog diva pod pritiskom konkurenata na tržištu pametnih telefona.

Samsung je u utorak, u smjernicama uoči objave poslovnih rezultata kasnije ovoga mjeseca, objavio i to da uprkos nesigurnosti na tržištu telefona, koje čini oko 70 posto njegove operativne dobiti, ‘oprezno očekuje’ povećanje prodaje pametnih telefona, kao i snažnu sezonsku potražnju za televizorima u tekućem kvartalu.

Pad operativne dobiti za 60 posto u proteklom tromjesečju biće već četvrti kvartal zaredom kako kompanija bilježi pad zarade na godišnjem nivou. To će ujedno biti najmanja dobit te kompanije od drugog kvartala 2011. godine i znatno manja od očekivanja analitičara.

Zbog toga će, procjenjuje se, ove godine najveći svjetski proizvođač telefona i televizora zabilježiti prvi pad dobiti od 2011. godine.
Prema podacima Strategy Analiticsa, Samsungov udio na tržištu pametnih telefona pada već dva tromjesečja zaredom, dok rastu udjeli Appleovog iPhonea i mobitela kineskih proizvođača Lenovo i Xiaomi.

Mnogi analitičari vjeruju da su najbolji Samsungovi dani na tržištu moblinih telefona prošli i da će morati smanjiti marže kako bi spriječio dalji rast udjela jeftinijih modela kineskih proizvođača, premda bi mu novi model Galaxy Note 4 mogao pomoći u zadržavanju visokih marži u tekućem tromjesečju.

„Samsung se uspavao na lovorikama prošlih pobjeda, pa kasni u reakcijama na promjene na tržištu”, kaže Greg Roh, analitičar u HMC Investment.

I dok se prodaja Samsungovih mobitela usporava, taj tehnološki div u ponedjeljak je najavio ulaganje od 14,7 milijardi dolara u novu fabriku čipova u Južnoj Koreji, što će biti najveće ulaganje u jedan pogon u istoriji kompanije.

U Samsungu očekuju da će njihovi kapaciteti za proizvodnju čipova biti povećani za dva do tri posto, a nova bi fabrika trebala biti izgrađena do druge polovine 2017. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *