MaterCard: Beskontaktno plaćanje do 2020.

Dodajte komentar

Kompanija Masterkard najavila je da će beskontaktno plaćanje biti standard za evropske trgovce koji prihvataju Masterkard i Maestro kartice. Kako je navedeno, prelazak na takav vid plaćanja mora da bude završen do 2020. godine.

Potrošači u Evropi moći će da plaćaju svojim beskontaktnim karticama i uređajima sa ugrađenom NFC tehnologijom na svim terminalima za kartično plaćanje (POS terminalima).

U saopštenju kompanije je precizirano da će postojeći POS terminali biti zamijenjeni na kraju svog roka trajanja, a najkasnije do 1. januara 2020. godine, a novi POS terminali koji se uvode počevši od 1. januara 2016. godine moraju biti usklađeni sa novim standardom.

Kada je Srbija u pitanju, svi novi POS terminali će morati od 1. jula 2015. godine da podržavaju ovaj novi standard, a od 1. jula 2018. godine i svi već postojeći POS terminali.

Predsjednik kompanije Masterkard Evropa Havijer Perez je rekao da je moguće korišćenje beskontaktnih kartica i mobilna plaćanju putem uređaja sa NFC tehnologijom u 36 zemalja širom Evrope.

“Istraživanje koje je sprovela kompanija IHS Tehnolodži pokazuje da će se proizvodnja i distribucija telefona koji podržavaju NFC tehnologiju učetvorostručiti u narednih pet godina”, istakao je Perez.

Prema njegovim riječima, kompanija Masterkard želi da zagarantuje sigurnost i jednostavnost mobilnih i beskontaktnih plaćanja bez obzira na to gdje se korisnik nalazi u Evropi, što će omogućiti jednostavno plaćanje onako kako on to želi i kada god želi. Kada je reč o Srbiji, popularnost Masterkard beskontaktne platne tehnologije, ovdje poznatije pod imenom PejPas, u stalnom je porastu od kada je prvi put predstavljena na ovom tržištu 2008. godine.

Izvršni direktor kompanije Masterkard za Balkanski region Artur Turemka je rekao da su beskontaktna plaćanja pronašla svoju primjenu u svakodnevnom životu korisnika kartica u Srbiji koji su već prihvatili brzinu, sigurnost i praktičnost koje beskontaktna tehnologija pruža.

On je izrazio zadovoljstvo što partneri širom regiona uviđaju potrebu korisnika za ovim praktičnim platnim rješenjem za plaćanje, tako da se prihvatna mreža za beskontaktno plaćanje u regionu stalno širi – novi trgovci omogućavaju beskontaktno plaćanje u svojim radnjama, a sve više banaka uvodi različite Masterkard beskontaktne proizvode u ponudu.

“Imajući u vidu da je srpsko tržište spremno na to, kompanija Masterkard je postavila kraće rokove za usaglašavanje sa ovim standardom u Srbiji – počevši od 1. jula 2015. godine, svi novi POS terminali u Srbiji će morati da podržavaju ovaj novi standard, a od 1. jula 2018. godine, biće potrebno da svi već postojeći POS terminali podržavaju beskontaktno plaćanje”, istakao je Turemka.

Pokazujući kojom brzinom potrošači prihvataju ovu tehnologiju, studija o beskontaktnom plaćanju, koju je sprovela agencija Prajm Risrč u periodu od 1. novembra 2013. do 30. aprila 2014. godine, potvrdila je da potrošači uživaju u praktičnosti beskontaktnih plaćanja i da očekuju da trgovci uhvate korak sa ovom tehnologijom.

Ovo istraživanje je pokazalo da su Velika Britanija, Poljska, Rusija, Italija, Mađarska i Francuska evropske zemlje sa najvećim brojem potrošača koji su spremni da usvoje beskontaktna plaćanja i uvedu ih u svoju svakodnevicu.

U Velikoj Britaniji, za potrošače su prihvaćenost beskontaktnih plaćanja i brzina kojom ih trgovci usvajaju presudni faktori, dok Moskovljani imaju pogodnost plaćanja metroa putem Masterkard PejPas kartica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *