U Ljubljani postavljen prvi bitcoin-bankomat u regionu

Dodajte komentar

Bankomat za kupovinu i prodaju internet valute bitcoina postavljen je danas ispred hotela Slon u centru Ljubljane, kao prvi u Sloveniji, a vjeruje se i u regiji.

“Na ovaj način želimo popularizovati korištenje bitcoina, internet valute koju već danas prima 70.000 kompanija u svijetu, a 50 u Sloveniji. Porast korištenja bitcoina je veliki”, izjavio je novinarima Gregor Knafelc, direktor kompanije Grecom, koja je postavila bankomat, dodajući da se bitcoinima može kupovati gotovo sve, od aviokarata do pice ili hotelskog smještaja.

Prodaja i kupovina bitcoina u probnom periodu biće ograničena na dvije transakcije dnevno, odnosno do visine 40 eura, uz 5-postotnu proviziju.

Iduće nedelje u Ljubljani se održava dvodnevna međunarodna konferencija o bitcoinu, uz učesnike iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Riječ je o ljudima iz različitih sfera, od preduzetnika iz start-up kompanija do investitora, pravnika i predstavnika državnih ustanova, a razgovaraće o izazovima koje sa sobom nosi internet valuta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *