Cijena limuna raste, u Srbiji na prodaju limun “na pola”

Dodajte komentar

Cijena limuna je ovog ljeta u Srbiji dostigla nevjerovatne iznose, pa je ovih dana dogurala do čak 350 dinara (oko 3 eura). Trgovci su se dosjetili, zbog toga, da ga prepolove.

Očigledno da je zbog cijena prodaja tog južnog voća opala, pa se u beogradskim trgovinama može vidjeti da osim lubenice, prodaju i limun na pola.

Kako je ranije rečeno, razlog zašto je cijena limuna poslednjih dana u srpskim trgovinama stigla gotovo do neba je nestašica tog južnog voća u Evropi, pa se uvozi iz Latinske Amerike, tačnije iz Argentine. Zbog troškova transporta osjetno podiže cenu 30 do 40 odsto vrijednosti nabavne cijene. Na naše tržište limun, inače, najčešće stiže iz Turske i Grčke.

Prije godinu dana, za kilogram tog južnog voća plaćalo se upola manje, u prosjeku, 145 dinara (1,2 eura) za kilogram.

Značajnu ulogu u cijeni južnog voća, međutim, imaju i sami trgovci zbog načina na koji ga nabavljaju. Naime, u velikim trgovinskim lancima limun nabavljaju direktno preko uvoznih firmi. Trgovci i uvoznici, međutim, ne žele da preciziraju koliko iznosi marža na prodaji limuna, ali, sudeći prema visini cijena tog voća, sigurno da je paprena.

Inače, prodavci tvrde da bi trebalo očekivati pad cijene limuna uskoro, kada u beogradske trgovine stigne limun iz nama bližih krajeva – Turske i Grčke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *